Ezermagos egészséggránát

A gránátalma magjainak levét évezredes népi megfigyeléseken alapuló egészségügyi előnyei miatt ma is tanulmányozzák. Az eddigi eredmények alapján segíthet a rákmegelőzésben, az immunrendszer megerősítésében és a nők termékenységét is fokozhatja.

A gránátalma az egyik legegészségesebb gyümölcs. Rengeteg fitokemikáliát tartalmaz – növényekben található bioaktív vegyületeket, amelyek az adott élelmiszerekben speciális védő hatást fejtenek ki – ami miatt hosszú idő óta használják gyógyszerek alapanyagaként. Minden egyes gyümölcs több száz fitokemikáliát rejt magában. 

A gránátalma a legegészségesebb gyümölcsök egyikeForrás: 123rf.com

A szintén egészséges antioxidánsok állati eredetű élelmiszerekben is megtalálhatók, miközben fitokemikáliát kizárólag a zöldségek, a gyümölcsök, a gabonafélék, a bab, a diófélék és a magvak tartalmaznak. A gránátalma azért különleges, mert mindkét összetevőben bővelkedik, igazi egészségbomba. Nézzük meg, mi minden ellen vethető be a gránátalma:

  • Antioxidáns: a gránátalma élénk vörös árnyalatát az antioxidánstól kapja. Azért ilyen markáns a színe, mert sokkal többet tartalmaz ebből az anyagból minden más élelmiszernél. Az antioxidáns védi a sejteket a károsodásoktól, csökkentheti a szervezetben a gyulladásokat.
  • Vitaminok: egyetlen gránátalma leve biztosíthatja egy felnőtt ember napi C-vitamin szükségletének felét, emellett E- és K-vitaminokkal, folsavval és káliummal is telített.
  • Memória: a gyümölcs levében lévő antioxidánsok magas koncentrációja serkenti a memóriát, ezért az Alzheimer-kór előrehaladását is lassíthatja.
  • Emésztés: a gránátalmalé csökkentheti a bélgyulladást és javíthatja az emésztést. Előnyös lehet a Crohn-betegségben, fekélyes vastagbélgyulladásban és más gyulladásos bélbetegségben szenvedők számára. Ugyanakkor a legtöbb orvos azt javasolja, hasmenés esetén, amíg a tünetek nem múlnak el, kerüljük a gránátalma fogyasztását.
  • Szív, vérnyomás: a gránátalmáról gyakran állítják, hogy leve védi a szívet és az artériákat is, bár erre egyelőre még nincs tudományos bizonyíték. Lassíthatja a érfal lerakódásainak növekedését és a koleszterin felhalmozódását az artériákban. A magas vérnyomást is pozitívan befolyásolhatja, ám aki vérnyomáscsökkentő gyógyszereket szed, annak mindenképpen konzultálnia kell orvosával a napi elfogyasztható gránátalma mennyiségéről!
  • Energia: ideje túllépni azon, hogy a cseresznye és a sárgarépa száz százalékos leve a legjobb teljesítményfokozó. Újabban a sportolók is a gránátalma levét fogyasztják természetes energiaforrásként. Segíthet csökkenteni az edzés közben elszenvedett izomfájdalmat, javíthatja a fáradt izmok regenerációját, csökkentheti a testmozgás okozta oxidatív károsodást.
  • Cukorbetegség: a gránátalmát hagyományosan a cukorbetegség kezelésére használták a Közel-Keleten és Indiában. Fontos megjegyezni, hogy tudományos kutatások nem igazolják a gránátalma cukorbetegségre gyakorolt gyógyító hatását, ám bizonyíthatóan segíthet csökkenteni az inzulinrezisztenciát, és ezzel a vércukorszintet.