Táplálkozással a vérszegénység ellen

A vérszegénység (anaemia) ma világszerte gyakori probléma, ilyenkor a vörösvértestek mennyiségi vagy minőségi hiányáról beszélünk. Cikkünkben annak eredtünk nyomába, valóban orvosolható-e a vérszegénység az egyre gyakrabban emlegetett vérképző ételek segítségével, és ha igen, mik ezek a táplálékok.

A vérképző ételek fajtáiról és hatékonyságáról  Abonyi Orsolya dietetikussal beszélgettünk.

Vérszegénység több okból is felléphet

A vörösvértestek felelősek a vérben az oxigén szállításáért, ami a felszínükön található hemoglobin nevű fehérjéhez kötve történik. Vérszegénységről akkor beszélünk, ha a vörösvértestek száma alacsony, vagy akkor, ha a hemoglobin mennyisége kevés a vérben – tájékoztat a táplálkozástudományi szakember
A vérszegénység kialakulhat még csontvelő probléma miatt, ám gondot jelenthet a nem megfelelő B12, vagy folsavbevitel is. Vashiányos anaemia esetén pedig nem tud elegendő hemoglobin képződni – teszi hozzá a szakember. Ezen kívül okozhat még vérképzési zavart akár vesebetegség is.

Elsőként azt kell tisztázni, hogy melyik probléma áll a vérképzés zavarának hátterében, a kezelést és a dietoterápiát ennek megfelelően lehet csak kialakítani.

Kifejezetten vérképző ételek nincsenek, de az tény, hogy a magas vas (hem vas), folsav, és B12 tartalmú ételek mind-mind hozzájárulhatnak a vérszegénység problémájának enyhítéséhez

– mondta Abonyi Orsolya.

Van, ami segíti a felszívódást

Segítő tényezőként kell megemlíteni a folsavbevitelt, ezt a zöld leveles zöldségek és a spárga tartalmazza nagyobb mennyiségben.

Fogamzóképes, terhességet tervező, vagy már állapotos kismamáknak mindenképpen szeretném ajánlani a szerves folsav, azaz a folát fogyasztását. Ezen kívül lényeges állati eredetű vagy B12 vitaminnal dúsított élelmiszerek bevitele is.

– tette hozzá a dietetikus.

A vasbevitellel egyidejűleg fontos az annak felszívódását segítő C-vitamin szervezetbe juttatása is. Ez megvalósulhat úgy is, hogy a reggeli májkrémes szendvicset egy pohár frissen facsart narancslével fogyasztjuk el.

 

A májból készült ételek magas vastartalommal rendelkezikForrás: 123rf.com

Van ami gátolja...

Egyes ásványi anyagok éppen akadályt jelentenek a vas felszívódásában. Ide tartozik a réz, a cink, a foszfor és a kalcium is – sorolta a táplálkozási szakértő. Ha étrend-kiegészítőként fogyasztjuk, akkor ezeket érdemes a vastól időben eltolva magunkhoz venni. A rostbevitelre is figyelni kell, mert a javasolt napi 30 grammos mennyiség többszöröse már gátolhatja a vas szervezetbe jutását.

Vasban gazdag

Állati eredetű élelmiszereink közül a máj (elsősorban sertés), a húsok (marha, sertés, vadhús), a halak és a tojás rendelkeznek magas vastartalommal. A növényi eredetű élelmiszerek közül érdemes hüvelyeseket, sóskát, olajos magvakat fogyasztani. Nem árt tudni  – hívja fel rá a figyelmet a szakember –  hogy az állati eredetű hem vas megközelítőleg 3x-os hatékonysággal szívódik fel a növényi, nem-hem kötésű vashoz képest. A növényi vas felszívódása viszont javítható C-vitamin, vagy állati eredetű vasforrás egyidejű fogyasztásával.

Vegán táplálkozás esetén jó beviteli forrás lehet a B12 vitaminnal dúsított sörélesztőpehelyForrás: 123rf.com

A dietetikus tanácsa

Általánosan azt javasolom, a vegyes, kiegyensúlyozott étrend részeként, hogy vashiányos anaemia esetén minél több főétkezés tartalmazzon húst, belsőséget vagy felvágottat, minőségi húskészítményt. Mellette ne feledkezzünk meg a C-vitamin beviteléről sem! Kerüljük a túlzott rost, fitát- és koffeinfogyasztást, mert ezek ronthatják a vasfelszívódást.

Vegetáriánus táplálkozásnál az a tanács, hogy koncentráljunk a tojásra, tejtermékekre, ha az étrend része, akkor a halakra is. Vegán táplálkozás esetén jó beviteli forrás lehet B12 vitaminnal dúsított sörélesztőpehely, és érdemes lehet különféle növényi szirupokat is alkalmazni a vashiány megelőzésére – összegezte Abonyi Orsolya.