Így találd meg a számodra megfelelő étrendet

Testi és mentális egészségedre hatással van, hogy mit eszel. Fogyókúrában elengedhetetlen a tudatos étkezés, de egészségünk megőrzésében, sőt, mindennapjaink minőségében is szerepet játszik ez a tudatosság. Akár fogyni szeretnél, akár fizikai és lelki jóllétedet támogatni, fontos, hogy megtaláld a számodra megfelelő étrendet.

Nem könnyű megtalálni a tutiétrendet, amely egyszerre tartalmazza a szükséges tápanyagokat és segíti a céljaidat, de az alábbi három opció jó irány lehet a kezdéshez, vagy az újrakezdéshez.

A megfelelő diéta mindenkinek mást jelentForrás: 123rf.com

1. Kísérletezz minőségi élelmiszerekkel!

Rugalmasságot biztosít, ha saját kezedbe veszed az irányítást. Kísérletezz a különböző élelmiszerek kombinálásával és közben figyeld meg, hogy miként reagál rájuk a tested. Amennyiben jelzést ad, hogy egy élelmiszer számodra nem megfelelő (pl.: puffadást okoz), akkor azt ki is iktathatod értrendedből, vagy helyettesítheted valami hasonló élelmiszerrel. Ez a verzió ugyan időigényes, hiszen akár hónapokba is telhet, mire kialakul, hogy mi a te személyes preferenciád, de kifizetődő, hiszen kialakíthatsz egy hosszú távon is fenntartható, egészséges életmódot, miközben tudatosabbá válhatsz.

2. Próbálkozz meglévő diétával, applikáció segítségével

Számos diétás applikáció tölthető le az okostelefonokra. Ezek közül sok receptötleteket is tartalmaz, valamint listát az adott diétában megengedett és nem ajánlott élelmiszerekről. Te döntöd el, hogy ezeket mikor, és milyen formában használod fel. A legtöbb applikáció nem ír elő napokra lebontott étrendet, és nem támaszt irreális elvárásokat a főzésre vonatkozóan.

Elrettentőek tudnak lenni az olyan receptek, amelyekkel órákat robotolsz a konyhában, és az olyan hozzávalók, amelyeknek az életben a nevét sem hallottad, ráadásul a lakóhelyed 1000 km-es környezetében nem hozzáférhető. #spirulina-goji-alga

3. Kérj segítséget szakembertől!

Amennyiben nem opció számodra a lassú kitapasztalás vagy az appok követése, fordulj szakértőhöz. Rengeteg dietetikus és személyi edző segíthet a számodra legoptimálisabb étrend kialakításában, finomhangolásában és a folyamat nyomon követésében.

Az örökös harc a kilókkalForrás: 123rf.com

Az ilyen szakemberek – számos telefonos applikációval ellentétben – nemcsak olyan tényezőket vesznek figyelembe, mint a korod, a nemed és a célsúlyod, hanem többek között olyanokat is, mint a pillanatnyi egészségi állapotod, a kórelőzményed vagy az aktivitásod mértéke. Nagy divatnak örvend manapság az is, hogy az ember étrendjének összeállítását laboreredményekre és hormonvizsgálatokra alapozzák, ezzel biztosítva, hogy minden szükséges tápanyag szerepeljen benne, illetve hogy a személyreszabott vitaminszükségletről is informálódjunk.

Bárhogy is dönts, ne felejtsd el, hogy étrended megválasztása akkor megfelelő, ha nemcsak fizikailag érzed magad jól a bőrödben, hanem mentálisan is! Mint minden tevékenység, az étrendváltoztatás és a fogyókúrázás is kitartást, időt és energiát igényel. Mivel a fentiekhez hasonló programok alkalmával az ember nemcsak testileg, hanem mentálisan is bevonódik, szerencsés, ha a hozzáállásod rugalmas, az étrended pedig megengedőbb, hiszen ez a kombináció nemcsak gyakran vezet mesés eredményekre, hanem fenntarthatóbb is hosszú távon.