Mit ehet egy gluténérzékeny?

Az emberiség fejlődése az ókor óta a földműveléshez és a gabonatermesztéshez kötött. Már a római birodalom is a gabonára épült és alapvető politikai kérdés volt a „kenyér és cirkusz" biztosítása. A gabona nagy tápértéke, könnyű tárolhatósága, mozgathatósága révén nagy tömegek ellátását tudta biztosítani. A mérsékelt égövön a búza, míg a hidegebb éghajlatú területeken a rozs, árpa és a zab terjedt el.

Az európai, köztük a magyar táplálkozásban legjelentősebb és alapélelmiszerként széles körben használt gabonafélék számos betegség kialakulásában, és fenntartásában szerepet játszanak. Ezek közül az autoimmun hátterű coeliakia, glutén- vagy lisztérzékenység a legismertebb, ugyanakkor ezen gabonafélék összetevői allergiás úton, vagy úgynevezett nem autoimmun, nem allergiás mechanizmussal különféle emésztőszervi vagy más szervrendszeri tüneteket okozhatnak.

A gluténmentes diétára nagyon oda kell figyelniForrás: 123rf.com

A gluténmentes diéta lényege

A köznyelvben számos esetben találkozhatunk az érzékenység, allergia és intolerancia kifejezések változatosan és helytelenül használt fogalmával. Ezek szétválasztása azért lényeges, mert ezen kórképek mindegyike különböző hátterű és különböző jellegű tüneteket okozhat, valamint a tolerálható mennyiségű kóroki gabonaösszetevő is eltérő, amely különbségeket ad a diéta jellegében is. A coeliakia esetén az egyes gabonafelékben található egyik fehérje, a glutén autoimmun folyamatot indít be, amelyet a fehérje igen kevés mennyisége is képes kiváltani. Ahhoz, hogy elkerüljük a káros ellenanyagtermelést és a szöveti pusztulást, a lisztérzékeny személynek a gluténfehérje teljes kihagyására van szüksége az étrendjéből. A jogszabályban is rögzített érték szerint egy termék 20 mg/kg alatti glutén mennyiségnél tekinthető gluténmentesnek. Az immunológiai reakciót kiváltó gabonák közé a búza, a rozs és az árpa tartozik. A zab glutén összetevője bár nem váltja ki az autoimmun folyamatot a coeliakiásoknál, Europában a gabona őrlése és feldolgozása során legtöbbször szennyeződik, emiatt ez is kerülendő. Mivel lisztérzékenyeknél jelenleg az egyetlen gyógymódot a glutén teljes étrendi kihagyása jelenti, ezért az érintettek az összes búzából, rozsból és árpából készült terméket nem ehetik.

A lisztérzékeny személynek a gluténfehérje teljes kihagyása szükséges az étrendjébőlForrás: 123rf.com

Nem csak ételek vannak tiltólistán

Érdemes tudni, hogy nemcsak ételek, de számos ital, alkoholos ital, például a sör és a whiskey is tartalmazhat glutént, emiatt fontos a termékeken található címkék gondos átolvasása.

A lisztérzékenyeknek természetesen azon élelmiszerektől is tartózkodniuk kell, amelyek tájékoztatóján a „nyomokban glutént tartalmaz" megjegyzés szerepel. A coeliakia élethosszig tartó diétát jelent, nem lehet „kinőni". A gluténmentes gabonák közül jól alkalmazható az étkezésben a kukorica, a rizs, az amaránt, a hajdina, a quinoa, a köles és amit kevesen tudnak, hogy az elsősorban Afrikában elterjedt cirok szintén gluténmentes gabonaféle, és ízletes pékáru készíthető belőle.

Amikor az orvos segítségét kell kérni

Azok számára, akik nem-coeliakiás glutén érzékenységben szenvednek (amelyet kizárólag orvos diagnosztizálhat), ezek a gabonafélék ugyanúgy kerülendőek – mivel bevitelük különböző emésztőszervi panaszokat okoz –, de bizonyos mennyiségben tolerálhatóak. A gabona-allergiások számára pedig az a lényeges, hogy pontosan melyik gabonafélére allergiások, mivel a többit bátran fogyaszthatják. De a bizonyíthatóan allergiát okozó gabonaféle fogyasztása semmiképpen nem ajánlott.
Ez a három csoport tehát 3 különböző diétát igényel, bár ezek egyes esetekben hasonlíthatnak egymásra. Mivel könnyű őket összekeverni a laikus számára, ismételten érdemes felhívni a figyelmet, hogy hozzáértő orvos segítségét kell kérni annak eldöntésében, hogy ki melyik csoportba tartozik.