Még egy ok a paradicsomfogyasztásra

Egy japán kutatási eredmény szerint a paradicsom  olyan tápanyagokat is tartalmaz, amelyek segíthetnek a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.

Az orvosi szaknyelv dyslipidemiának nevezi azt az állapotot, amikor a lipidek (zsírok, koleszterin) szintje a normálisnál magasabb a vérben. A Kiotói Egyetem kutatói szerint a paradicsomban található 9-oxo-oktadekatrién savnak lipidcsökkentő hatása van. Vizsgálati eredményeikről a Molecular Nutrition & Food Research című táplálkozástudományi szaklapban számoltak be.

A túl sok lipid a vérben önmagában nem okoz tüneteket, ám idővel érelmeszesedéshez és májzsugorhoz (cirrózishoz) vezethet. Ahhoz, hogy e kórokat elkerüljük, fontos a magas lipidszint csökkentése.

A paradicsom élénkpiros színét a likopin nevű színanyag adja, amely antioxidáns hatású vegyület, így szerepet játszhat a szív- és érrendszeri betegségek, illetve egyes daganatfajták megelőzésébenForrás: 123rf.com

A paradicsomban található 9-oxo-oktadekatriénsav serkenti a zsírsav-oxidációt, és hozzájárul a zsíranyagcsere szabályozásához. Ily módon a paradicsommal némiképp ellensúlyozhatjuk a zsírban gazdag étrendet.

A paradicsom jó lehet a reumásoknak is

A lipidszint mérséklése mellett a paradicsom fogyasztása csökkentheti a reumás és ízületi fájdalmakat, és akár jó hatású lehet a köszvény, valamint különféle gyulladásos megbetegedések esetén is. Továbbá segítheti az emésztést és csökkentheti a gyomorsavtúltengést is. Külsőleg, arcpakolásként alkalmazva helyreállíthatja a bőr pH-értékét, valamint jótékonyan hathat a zsíros, pattanásos bőrre.

Az érett paradicsomban a vitaminok közül a karotin, a B1-, a B2-, és a C-vitamin található meg nagyobb mennyiségben. Az ásványi anyagok közül káliumtartalmát érdemes kiemelni.

Nagyon sok benne a likopin

A paradicsom élénkpiros színét a likopin nevű színanyag adja, amely antioxidáns hatású vegyület, így bizonyos szinten szerepet játszhat a szív- és érrendszeri betegségek, a prosztatarák, a szájüregi és a gyomrot, illetve a bélrendszert érintő daganatok megelőzésében. A likopin ezen kívül szabályozhatja a sejtosztódást és erősítheti az immunrendszert is.

A legtöbb likopin a természetes napfényen érlelt paradicsomban található, az üvegházban érlelt, illetve a még sárgás színű termés sokkal kevesebbet tartalmaz.

A likopin érdekessége, hogy hő hatására – például főzéskor – nem károsodik, nem bomlik fel, így a paradicsom feldolgozásakor likopintartalma nem csökken.

Ezermagos egészséggránát
A gránátalma magjainak levét évezredes népi megfigyeléseken alapuló egészségügyi előnyei miatt ma is tanulmányozzák. Az eddigi eredmények alapján segíthet a rákmegelőzésben, az immunrendszer megerősítésében és a nők termékenységét is fokozhatja. Elolvasom