Fogyás után máshogy hat ránk a reklám
Igyál meg, egyél meg, vegyél meg! Naponta tucatnyi alkalommal találkozunk egészségtelen, szénhidráttal teli, hizlaló ételek reklámjaival. Egy friss kutatás eredményei szerint a fogyás alapjaiban változtatja meg egy ember élelmiszer-marketinggel kapcsolatos reakcióit. Sikeres súlycsökkentés után immunissá válhatunk az ételreklámokra.
A kanadai Brit Kolumbiai Egyetem és a párizsi Pitié-Salpêtrière Kórház kutatói szerint ezek a marketingmódszerek könnyen elcsábíthatnak egyeseket, azonban egy sikeres fogyást követően csökken a reklámok iránti befogadó készség – derült ki a Brit Kolumbiai Egyetem beszámolójából.
Cukros, zsíros reklámok
A tanulmány vezető szerzője, dr. Yann Cornil, az UBC School of Business egyetemi adjunktusa szerint a súlyproblémákkal küzdő emberek hamar elgyengülnek a reklámkampányok folyamatos áradatában, amelyek arra késztetnek bennünket, hogy keressünk valamit, ami kielégíti édes és sós vágyainkat.
A kanadai és francia kutatók rájöttek, hogy ez a pszichológiai értékesítési módszer kevésbé hatásos egy sikeres fogyókúrán túljutott embernél. A most közzétett kutatási eredmények szerint a jelentős súlycsökkentéshez vezető életmódváltás – diéta, mozgás vagy gyomorszűkítő műtét – megváltoztatja a reklámokkal szembeni érzékenységet – írta a Studyfinds a kutatást bemutató cikkében.

A valós értéknél kevesebb kalóriára tippeltek
A vizsgálathoz a kutatók 12 hónap alatt három embercsoportról gyűjtöttek adatokat. A három csoport közül kettő súlyosan elhízott, egy pedig átlagos testsúlyú emberekből állt. A két, súlyproblémákkal küzdő csoport egyikét alkotó emberek súlycsökkentő bariátriai műtétre vártak, míg a másik csoport tagjai nem terveztek műtéti beavatkozást.
A kutatók az egy év során folyamatosan mérték az élelmiszerválasztást befolyásoló marketing taktikákra adott reakciókat. A vizsgálat résztvevőit arra kérték, hogy becsüljék meg egészségesnek reklámozott (almalé, zabszelet) és nem egészségesként ismert élelmiszerek (szénsavas üdítőitalok, csokiszelet) kalóriaértékét. Minden résztvevő alábecsülte az élelmiszerek kalóriatartalmát, és a becslés különösen az elhízott embereknél mutatott nagy különbségeket.
A méret a lényeg? Nem biztos!
A kutatás ugyanilyen hibákat talált a méret megítélésénél is. Amikor egy nagy adag sültkrumplit az étteremlánc közepes méretűként kínál, akkor a tesztelt csoportok tagjai megnyugvóan elfogadták azt közepesnek, holott a jelölés szemmel láthatóan nagyobb volt, mint aminek beállították. Ennek oka, hogy az élelmiszergyártók és forgalmazók marketing eszközeinek nem az egészséges táplálkozás a célja, hanem a profit, a vevők rászoktatása a termékre. A becsapás eszköz, amely elhitetni a fogyasztóval, hogy a nagy adag mégsem olyan nagy, nyugodtan veheti-eheti.

Dr. Cornil szerint az emberek érzékenyek a címkék által adott méret megjelölésre. Legjobban az elhízott emberek hajlamosak arra, hogy a címke befolyásolja döntéseiket, önmagukat nyugtatják azzal, hogy ők csak egy „közepes" adagot fogyasztottak el.A felmérés szerint az elhízott emberek érzékenyebbek az élelmiszer-marketingre, ám ugyanazok az emberek súlycsökkenést követően egészen más reakciókat adtak a csábító értékesítési stratégiákra. A kutatás 12 hónapja alatt a sikeres fogyókúrázók marketingre adott reakciója elérte a normális súlyú emberek szintjét.
Fejben dől el
A kutatók azt még nem tudják biztosan, hogy a reklámokra adott reakciók változása a fogyás miatti fiziológiai elváltozások – esztétikai, hormonális, neurológiai vagy bélrendszeri – következményei, vagy a fogyást követő életmódváltás hatása. Cornil szerint ez egy összetett dolog:
Az eredmények azt sugallják, hogy az emberek súlyának egészséges átalakulása és a fogyás okozta pszichológiai környezeti átalakulás miatt összességében változik a reklámok által kiváltott reakció.
A kutatócsoport úgy véli, a tanulmány eredményei megerősítik az elhízás elleni küzdelemben az optimizmus, az akarat fontosságát. A lényeg, hogy azoknál, akiket nem hátráltat valamilyen fizikai vagy súlyosabb pszichés betegség a fogyásban, fejben dől el a diéta sikere.
