A sütőtök 5 meglepő jótékony hatása

Az eredetileg Észak-Amerikában őshonos, különösen októberben népszerű sütőtök a 16. század végén érkezett meg Európába. Népszerűsége azóta töretlen, itthon is nagy kedvenc, de nem csak finom, hanem számos jótékony egészségügyi hatása is van.

245 gramm sütőtök mindössze 49 kalóriát és 12 gramm szénhidrátot tartalmaz. Emellett 3 gramm rostot, 2 gramm fehérjét, valamint a napi A-vitamin szükségletünknek a 245 százalékát, a C-vitamin szükségletünk pedig a 19 százalékát tartalmazza. Kálium, réz, magnézium, B2-vitamin és E-vitamin is van benne – írja a healthline.com.

A sütőtök számos vitamint és ásványi anyagot tartalmazForrás: 123rf.com

1. Tápláló és A-vitaminban gazdag

Amellett, hogy tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, a sütőtök viszonylag alacsony kalóriatartalmú, mivel 94 százaléka víz. A felsorolt ásványi anyagokon és vitaminokon túl magas a béta-karotin tartalma, valamint kiváló antioxidáns forrás is. A sütőtök rostban gazdag, ami lassítja az emésztést.

A tök tovább tartja a teltségérzetet. Egy csészényi sütőtökben több rost tartalom van, mint két szelet teljes kiőrlésű kenyérben. Alacsony kalóriatartalma miatt az ételek szupersztárja lehet– nyilatkozta Caroline Kaufman, étrend- és táplálkozási szakértő a WebMD-nek.

2. Magas antioxidáns tartalma csökkentheti a krónikus betegségek kockázatát

A sütőtök olyan hasznos antioxidánsokat tartalmaz, mint például az alfa-karotin, a béta-karotin vagy a béta-kriptoxantin, amelyek semlegesítik a káros szabadgyököket, megakadályozva ezzel a sejtek károsodását. A szabadgyökök olyan molekulák, amelyeket a szervezet anyagcsere folyamata termel. Hasznos szerepük van, például a káros baktériumok elpusztításában. Az, ha ezek nem megfelelően működnek, hozzájárulhat krónikus betegségek kialakulásához, beleértve a szívbetegségeket és a rákot is.

3. Megvédheti a látást

A sütőtök ragyogó narancssárga színe a béta-karotin bőséges kínálatából származik, amely A-vitaminná alakul át a szervezetben. Az A -vitaminról közismert, hogy elengedhetetlen a szem egészségéhez működéséhez. Ezenkívül a sütőtök luteint és zeaxantint is tartalmaz, amelyek segítenek a szürkehályog megelőzésében, és akár le is lassíthatják a makuladegeneráció kialakulását.

A sütőtök kívül-belül védelmet nyújtForrás: 123rf.com

4. Jobb immunitást eredményez

Tele van olyan tápanyagokkal is, amelyek erősíthetik az immunrendszert. Tanulmányok azt mutatják, hogy az A -vitamin erősíti az immunrendszert és segít a fertőzések leküzdésében. Ezzel szemben, akik A-vitamin hiányban szenvednek, jóval gyengébb immunrendszerrel rendelkeznek. A sütőtök magas C-vitamin tartalmának köszönhetően növeli a fehérvérsejtek termelését, amely elősegíti az immunsejtek hatékonyabb működését és a gyorsabb sebgyógyulást.

Győzd le az őszi fáradtságot energiát adó gyógynövényekkel!
Minden egyes borongós nap növelheti kedvetlenségünket. A jelenségnek őszi fáradtság a neve, ami jóval több lehet, mint egy egyszerű hangulatingadozás. Elolvasom!

5. Fiatalosabb kinézet

A sütőtökre eddig csak úgy gondoltál, mint egy finom étel? Akkor mostantól ez megváltozik. A belőle készült pép egy természetes arcmaszk is lehet, amely hámlasztja és megnyugtatja a bőrt. Nincs másra szükséged, mint 1/4 csésze pürésített sütőtökre, egy tojásra, egy evőkanál mézre és egy evőkanál tejre. Kevered jól össze, vidd fel az arcodra, és hagyd rajta körülbelül 20 percig. Ezután meleg vízzel mosd le, és irány a tükör. Több tanulmány beszámolója szerint a karotinoidok, mint például a béta-karotin is, természetes fényvédőként működhetnek, így a sütőtökről elmondható, hogy nem csak belülről, hanem kívülről is véd.