5 trükk az éhség és a túlevés kivédésére

Sok súlyproblémával küzdő ember azért hízik meg és azért nem jár a diéta során tartós sikerrel, mert hajlamos a rendszertelen evésre vagy pótcselevésként eszik fáradtság, feszültség miatt. Esetleg nem képes lemondani a nassolásról. Ráadásul a választás gyakran egészségtelen, hizlaló, mesterséges adalékoktól hemzsegő élelmiszerekre esik, amik nagyon rossz hatással vannak a szervezetre.

Nekik sem kell megkongatni a vészharangot! A WebMD cikke alapján adunk öt pofonegyszerű tippet,  hogy könnyebben kordában tartsd éhségérzeted, megelőzhesd az impulzív evést vagy hogy túledd magad.

1. Rágózz bevásárlás közben

Azt a trükköt már sokan ismerik, hogy éhesen ne induljunk el élelmiszerboltba. Ha biztosra akarunk menni, ezt még toldjuk meg azzal, hogy bekapunk egy cukormentes rágógumit is, mielőtt nekivágunk a csábító élelemmel megrakott polcoknak. A rágógumizás közben az emberek kevésbé érzik magukat éhesnek, és kevésbé hajlamosak az éhség vezérelte koncepciótlan vásárlásra. Ennek eredményeként kevesebb magas kalóriatartalmú snacket vásárolnak. Chips és cukros üdítő helyett több egészséges étel, például zöldség és gyümölcs kerülhet a rágósok kosarába.

2. Készpénzzel fizess

A tapasztalatok szerint könnyebben kiadunk pénzt egészégtelen kajára, magas cukortartalmú desszertekre, ha bankkártyával fizetünk. Ezzel szemben, ha készpénzzel tesszük mindezt, van lélegzetvételnyi időnk arra, hogy kétszer is meggondoljuk mire költünk. Ezzel a módszerrel nagyobb az esélye annak, hogy tudatosabban választjuk meg mit és mennyit veszünk. (Igaz, világjárvány idején sokkal biztonságosabb a bankkártyás fizetés.)

Ha készpénzzel fizetsz, jobban kontrol alatt tarthatod, hogy mit veszel meg, és mit nemForrás: 123rf.com

3. A főzőműsorok elcsábítanak

Ha fogyózni akarsz, jobb, ha kerülöd a főzőműsorokat! A „ha már nem ehetem, legalább hadd nézzem" valóban édes perverzió, de sajnos legtöbbeknél nem válik be. A főzős műsorok hatására csak nő a vágy az önkéntelen nassolásra. Felmérés is bizonyította, hogy a diétázók több cukorkát szopogatnak miközben étellel kapcsolatos programokat néznek, mintha ételmentes műsorokkal kapcsolódnak ki.

4. A kék tányér a tuti

Akár hiszed, akár nem, a tányér színe befolyásolhatja, hogy mennyit eszel. Minél jobban beleolvad az étel a tányér színébe, annál nagyobb eséllyel eszed magad túl. Fogyókúránál fontos tényező az élénk színű tányérok alkalmazása, a legjobb választás a minden természetes ételszíntől eltérő, kék étkészlet. A kisebb méretű tányérok és tálak esetében is hasonló a helyzet, aki nagy tányért kap, öntudatlanul is nagyobb adagot szed ki magának. Egy kínai büfében végzett tanulmány szerint a nagytányérral rendelkezők 52 százalékkal több ételt szedtek ki maguknak, és 45százalékkal többet ettek, mint azok, akik kisebb tányérral ettek.

Kék tányéron jobban látszik az étel mennyiségeForrás: 123rf.com

5. Tarts szünetet és igyál vizet!

Amikor úgy érzed, éhes vagy, holott még nincs itt a következő étkezés ideje, iktass be még tíz percnyi szünetet, mielőtt nekiesnél a hűtőnek. Ezzel elkerülheted, hogy fáradtságból, unalomból vagy feszültséglevezetésként egyél. Ha ezután is éhes maradsz, akkor egyél, de kisebb falatokat. Lassan és alaposan rágd meg az ételt. Szakértők azt tanácsolják, minden falatot legalább negyvenszer rágj meg, vagy amíg eltűnik a falat a szádból. Jó, ha egy nagy pohár vizet is megiszol fél órával az étkezés előtt. Ezek az egyszerű lépések kulcsfontosságúak, ha csökkenteni szeretnéd a kalóriákat, és mégis szeretnéd elérni a jóllakottság érzését.

Az örök kérdés: segíti-e a fogyást, ha sok vizet iszunk?
A víz kulcsfontosságú az egészségünk szempontjából, ami nem is meglepő, ha arra gondolunk, hogy az emberi test 70 százaléka víz. Elolvasom