A zöldborsó 5 legfontosabb egészségügyi hatása
A zöldborsó rendkívül népszerű zöldség. Rendkívül tápláló, megfelelő mennyiségű rostot és antioxidánst tartalmaz. Ezenkívül kutatások igazolták, hogy segíthet egyes krónikus betegségek, például a szívbetegség és a rák elleni védekezésben.
A zöldborsó több száz éve az emberi táplálkozás részét képezi, így a világ minden táján fogyasztják. A hüvelyesek családjába tartozik, mint a lencse, a csicseriborsó, a bab vagy a földimogyoró. Szigorúan véve nem is lehetne zöldségnek nevezni, de mégis így tekintünk rá. Mivel a zöldborsó sok összetett szénhidrátot tartalmaz, melyet keményítőnek neveznek, a burgonyával, a kukoricával és a tökökkel együtt keményítőtartalmú zöldségnek van titulálva.

Táplálkozási szempontból kevés különbség van a friss és a fagyasztott borsó között, így a fagyasztott változata is hasznos és költséghatékony alternatíva. A legfontosabb egészségügyi hatásait pedig érdemes szem előtt tartani.
1. Kiváló növényi eredetű fehérjeforrás, tápanyagban és antioxidánsban gazdag
A rendszeres fogyókúrázók – vagy életmód váltók – biztosan jól ismerik a zöldborsót, hiszen kalóriatartalma meglehetősen alacsony, mindössze 62 kalóriát tartalmaz 1/2 csészényi (170 gramm) adag. A kalóriák körülbelül 70 százaléka szénhidrátokból származik, a többit pedig fehérje és kis mennyiségű zsír biztosítja. Ezenkívül a borsó szinte minden szükséges vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, amellett, hogy jelentős mennyiségű rost van benne. Hasznos vegán vasforrás is, amely a vörösvértestek előállításához és az oxigén szállításához szükséges a szervezetben.
2. Javíthatja a vércukorszint szabályozását
Mivel a zöldborsó rostban és fehérjében gazdag, így jótékony hatással lehet a vércukorszint szabályozására is. Ennek az az oka, hogy a rostok lassítják a szénhidrátok felszívódását, ami a vércukorszint lassabb, stabilabb emelkedését segíti elő a kiugrással szemben. Egyes tanulmányok szerint a fehérjében gazdag ételek fogyasztása hasznos lehet a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő egyének vércukorszintjének stabilizálásában. Ráadásul alacsony a glikémiás indexe (GI) is.

3. Támogathatja az emésztést
A rostban gazdag tulajdonsága támogatja az emésztést és táplálja a jótékony bélmikrobákat, amelyek kulcsszerepet játszanak egészségünkben. A rosttartalom nagy része oldható, ami enyhítheti a székrekedést. A több rost fogyasztása számos betegség, köztük az elhízás, a szívbetegség és a rák kockázatának csökkenésével járhat.
4. Segítheti a szív egészséges működését
A borsó szívbarát ásványi anyagokat tartalmaz, köztük magnéziumot, káliumot és kalciumot, valamint gazdag antioxidáns tápanyagokban, például C-vitaminban, valamint karotinoidokban és flavonolokban is, amelyek védik a szívet és támogatják a szív- és érrendszeri működést. A borsó oldható rosttartalma segíthet a koleszterinszint, különösen a „rossz" LDL-koleszterin egyensúlyban tartását.

5. Rákvédő hatása is lehet
A hüvelyesek, mint például a borsó rendszeres beiktatása az étrendbe csökkentheti a rák kockázatát magas antioxidáns szintje miatt. A borsó szaponinoknak nevezett természetes vegyületeket is tartalmaz, amelyekről kimutatták, hogy segíthetnek védekezni a rák bizonyos változatai ellen.
A jótékony hatások mellett ugyanakkor arra is fel kell hívni a figyelmet, hogy a hüvelyesek gyakori allergénként szerepelnek, ez alól a borsó sem kivétel. Akinek hüvelyesre diagnosztizált ételallergiája van, fokozottan figyeljen borsófogyasztáskor, hogy nem tapasztal-e magán tüneteket, és mindenekelőtt útmutatásért forduljon háziorvosához, vagy kérje ki egy dietetikus tanácsát.