A tej és a növényi italok helye étrendünkben

Tejtermékek nélkül sok kedvenc fogás elképzelhetetlen lenne. Ma már a tehéntej és egyéb állati eredetű tejek mellett különböző növényekből - zabból, rizsből, mandulából, kókuszból, szójából - készült, tejet helyettesítő növényi italok is megtalálhatóak a boltok polcain.

Mindegy, hogy milyen tejet fogyasztunk? Az állati eredetű tej nélkülözhetetlen? A növényi tej egészségesebb? A tejről és a növényi italokról beszélgetettünk Abonyi Orsolya dietetikussal.

A tej fontos alapélelmiszerForrás: 123rf.com

Fontos élelmiszer

A tej fontos alapélelmiszer – tájékoztat Abonyi Orsolya. Jó minőségi állati fehérjeforrással, sok-sok kalciummal látja el a szervezetet, található benne foszfor, magnézium és nátrium is. A belőle készült tejtermékek jó probiotikum források. A tej számos fontos vitamint, így B1-, B2-, B12-vitamint, A- és D-vitamint is tartalmaz. A fehérjetartalom az izomtömeg megtartásában lehet segítségünkre, a kalcium pedig extrán fontos az ideális csonttömeg elérésében, majd annak megtartásában.

A táplálkozástudományi szakértő elmondta, a tej a nőstény emlős állatok tejmirigyeinek váladéka, mely az utódok táplálására szolgál. A köznapi használatban értelmezett tej kifejezés alatt tehéntejet értünk, más esetben fel kell tüntetni a pontos megnevezést, például: kecsketej, juhtej. A szakember hozzátette, a növényi alternatívák közül egyedül a kókusztej elnevezése helyes.

Egy 1234/2007/EK rendelet határozza meg azt az alapelvet, amely szerint a „tej" szót kizárólag az állati eredetű tejre lehet ráírni és a „tejtermékek" a kizárólag tejből származó termékek. A növényi italok esetében – a kókusztej kivételével – az „ital" elnevezést ajánlott alkalmazni – írja a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének honlapja, az okostanyer.hu.

Amikor csak a növényi jöhet szóba

Abonyi Orsolya hangsúlyozta, laktózintolerancia esetén nem feltétlenül szükséges a tej elhagyása. Laktáz enzim használatával vagy laktózmentes termékek fogyasztásával orvosolható a probléma. Abban az esetben, ha allergia, azaz fehérje természetű probléma áll fenn, érdemes alternatívaként a növényi italok felé fordulni, hiszen azok a tejcukor, tehát a laktóz mellett tejfehérjét sem tartalmaznak. Ez segítség lehet olyan betegségek esetén, mint a tejfehérje allergia – ez nem intolerancia, nem keverhető össze a laktózintoleranciával, ami a tejcukor lebontásának problémája-, vagy a kevésbé ismert galaktozémiával, a szénhidrát-anyagcsere örökletes megbetegedésével.

Tej vagy nem tej?Forrás: 123rf.com

Ha a növényi italokból cukrozatlan változatot fogyasztunk, akkor hozzáadott cukrot sem fog tartalmazni az ital, így szénhidrátanyagcsere-zavarok esetén, illetve, ha csak szimplán csökkenteni szeretnénk a gyorsan felszívódó szénhidrát bevitelünket, jó alternatíva lehet a növényi variáns. A reggeli kávénkat, zabkásánkat is feldobhatja a növényi ital. Fontos, hogy növényi italok esetén lehetőség szerint kalciummal dúsítottat válasszunk, és mindig tájékozódjunk a pontos összetételt illetően, egyébként komoly hiánybetegségek kialakulásával is számolhatunk hosszabb távon.

– foglalta össze a dietetikus.

Dietetikai tanácsok

A különféle állatok tejének fehérjeszerkezete csak minimálisan különbözik, például a tehén- és a kecske tejében minden fehérjeösszetevő megtalálható, csak más arányban. Abonyi Orsolya kiemelte, ez nagyon fontos például egy tejfehérje-allergiával küzdő ember esetében: Nem cserélhető le kecsketejre tejfehérje allergia esetén a tehéntej!

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége oldalán ezt ajánlja:

  • Minden nap ajánlott fél liter tej vagy ennek megfelelő mennyiségű tejtermék fogyasztása felnőttek esetében.
  • 6–17 éves korú gyermekek esetében naponta 3 adag tej, vagy ennek megfelelő tejtermék elfogyasztása javasolt.
  • Válasszuk gyakrabban az alacsonyabb zsírtartalmú termékeket
  • Ha valaki a növényi ital mellett dönt, érdemes a dúsított, hozzáadott cukrot nem tartalmazó fajtákat előnyben részesíteni.

A növényi italok tápanyagtartalma jelentősen elmarad a tejétől, amit az étrend összeállításánál figyelembe kell venni – összegezte a táplálkozástudományi szakértő.

Mi az a laktóz intolerancia?
A laktóz (vagy tejcukor) egy olyan cukor, amely glükózból és galaktózból épül fel. Ha ezt az emésztés során lebontjuk alkotórészeire, akkor fel tud szívódni és számunkra hasznosulni. Elolvasom