Miből áll a peszketáriánus étrend?

Az utóbbi években elterjedtek azok a diéták, amelyek igyekeznek csökkenteni a húsfogyasztás mértékét. A peszketáriánus étrend a növényi alapú táplálkozást hallal egészíti ki. Összeszedtük, melyek az előnyei ennek a diétának és mire kell odafigyelni.

A peszketáriánusok étrendje nagy részben vegetáriánus, azaz növényi alapú életmódot követ, azonban halat és tengergyümölcseit is fogyasztanak, más húsokat azonban nem. Személyes preferenciájuk szerint ehetnek tojást és tejtermékeket is, ám ahogy minden diéta, egyik peszketáriánus étrend is eltér a másiktól ízlés szerint. A főleg növényi étrendet kiegészítő hal tápláló és kiváló fehérjeforrás, mely jótékony hatással van az egészségre. Olyan fontos tápanyagokat tartalmaz, mint az omega-3 zsírsavak és a D-vitamin.

A hal tápláló és kiváló fehérjeforrásForrás: 123rf.com

Mit ehet egy peszketáriánus?

  • zöldségek
  • gyümölcsök
  • gabonák, gabonából készült termékek
  • hüvelyesek, mint a bab, lencse, borsó, csicseriborsó
  • diófélék és magvak
  • hal és tenger gyümölcsei, például rák, kagyló, lazac, tonhal, tőkehal
  • tofu, hummusz
  • tojás
  • tejtermékek, mint tej, sajt, túró, joghurt

Mit nem ehet egy peszketáriánus?

  • csirkehús
  • marhahús
  • sertéshús
  • pulykahús
  • bárányhús
  • vad húsok
A hal előállításának alacsony az ökológiai lábnyomaForrás: 123rf.com

A peszketáriánus diéta előnyei

A növényi alapú étrendeknek számos bizonyított egészségi előnye van, mint az elhízás, szív- és cukorbetegségek kockázatának csökkentése. A PubMed egyik nagyszabású kutatása szerint a peszketáriánus diétát követő személyeknél 22 százalékkal alacsonyabb a szívbetegség általi elhalálozás esélye, mint a rendszeres húsfogyasztóknál. Sokan aggódnak amiatt, hogy ha kizárják az étrendükből az állati termékeket, szervezetük nem fog elegendő mennyiséget kapni bizonyos tápanyagokból. A B12, cink és kalcium vitaminok elégséges fogyasztását például nehezebb biztosítani a vegetáriánus diétában, melyre jó megoldás lehet a halak, rákfélék és kagylók hozzáadása.

A peszketáriánus diéta jó opció azok számára is, akik csökkenteni próbálják a húsfogyasztásukat környezetvédelmi okokból, ugyanis a hal és tenger gyümölcsei előállításának alacsonyabb az ökológiai lábnyoma, mint bármelyik más hús vagy sajt feldolgozásának. Egy kutatási eredmény rávilágított arra, hogy a halevők étrendje átlagosan 46 százalékkal kevesebb üvegházhatást okozó gáz kibocsátást okoz, mint azoké, akik naponta legalább egy adag húst elfogyasztanak.

Nem eszünk elég halat, pedig fontos lenne
A dietetikusok legalább heti egyszeri halfogyasztást ajánlanak a benne lévő omega-3 zsírsavak és ásványi anyagok miatt. Elolvasom!

Ezekre vigyázzunk a peszketáriánus diétában

A nagy mennyiségű halfogyasztás magával vonhatja bizonyos méreganyagok bevitelét, amire érzékenyek lehetünk. Emiatt az FDA azt javasolja, hogy a gyermekek és az állapotos nők különösen kerüljék a kardhal, cápa és királymakréla fogyasztását. Cikksorozatunk következő részében a halételek étrendbe való biztonságos beépítéséről írunk.