Kiürültek a vitaminraktáraid? Segítünk, hogyan töltsd fel őket!
A vitaminok és a jó alapanyagok a táplálkozásban testi-, és így lelki energiáinknak is jót tehetnek. Mit vegyél magadhoz, ha úgy érzed, lemerültél?
Az első és legfontosabb, hogy a salakanyagok eltávolítása érdekében mindig fogyasszunk rostban gazdag élelmiszereket. Kiürült vitaminraktáraink feltöltéséhez részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű gabonaféléket és az abból készült termékeket, a szárazhüvelyeseket, a zöldségeket, a főzelékféléket, és a gyümölcsöket, olajos magvakkal kiegészítve.

Rostban gazdag élelmiszerekkel egészségért
A gabonafélék és a szárazhüvelyesek magnéziumban, káliumban gazdagok, ami az idegrendszerre és az izmok működésre lehet jótékony hatással. Ehhez magas B-vitamin tartalom is társul.
Ezeknek az ételeknek – rostgazdagságuk révén – nagy szerepük van az egészség megőrzésében, a szív-érrendszeri betegségek, a bélbetegségek, a cukorbetegség és az elhízás megelőzésében is.
A zöldségeknek és a gyümölcsöknek alacsony az energia-, zsiradék-, és fehérjetartalma. A magas diétásrost-, vitamin- (béta karotin, C- és K-vitamin, folsav), ásványianyag- (magnézium, kálium, foszfor, cink, szelén) és víztartalomnak köszönhetően kiválóan alkalmasak a szervezet működésének támogatására, a testsúlycsökkentésre, szerepet játszhatnak a daganatos és a szív-érrendszeri betegségek megelőzésében, valamint az immunrendszer serkentésében és a sejtek regenerációjában is.
Válasszunk friss gyümölcsöket és zöldségeket!
Bizonyára mindenki előtt ismert az ananász zsírégető tulajdonsága, vagy a savanyú káposztában lévő tejsav bélflórát jótékonyan befolyásoló hatása és a sárgarépa, sütőtök bőrvédő szerepe. A gyümölcsök és zöldségek számos biológiailag aktív anyagot, antioxidánst, flavonoidokat is tartalmaznak, melyek gyulladásgátló hatásúak.
Az ételeinkhez vásároljunk ép, egészséges, friss gyümölcsöket és zöldségeket!
A zöldség- és gyümölcslevek vásárlásánál válasszunk hozzáadott cukrot, tartósítószert és mesterséges színezéket nem tartalmazó, lehetőleg biotermesztésből származó, kíméletes feldolgozással készülő készítményeket!
