Frissült az Okostányér: segít fenntarthatóbban étkezni

Már nemcsak azt tudhatjuk meg, milyen élelmiszereknek kellene tányérunkra kerülniük egy optimális étrendben, hanem étkezésünk környezetre gyakorolt hatására is jobban ráláthatunk.

Az Okostányér felnőtteknek és 6-18 éves gyermekeknek egyaránt segít abban, hogy minél egészségesebb, és most már minél fenntarthatóbb módon étkezzenek. A letölthető anyagok tippjei közt találhatunk bőven olyanokat, amelyek betartásával a rövidebb élelmiszerlánc és a szezonális termékek fogyasztásával bolygónkat is kevésbé terheljük.

A helyi piac jó beszerzőhelyForrás: 123rf.com

Nézzük, milyen új tippekkel segít az okostányér fenntarthatóbban étkezni!

Helyi, szezonális a nyerő

Előtérbe kerül a már említett szezonalitás és a rövidebb élelmiszerlánc. Ha télvíz idején is epret akarunk enni, azt valahonnan, igen távolról fogják Európába szállítani, hogy sok-sok utazgatás után kerüljön tányérunkra, ráadásul felületére valószínűsíthetően vegyszerek kerülnek, hogy út közben ne menjen tönkre. Ellenben, ha télálló almát választunk, az az országon belül könnyen elérhető, kevesebbet utazik és még egészségesebb is a vegyi anyagok kikerülésének köszönhetően. Keressük tehát a szezonálist!

Hús helyett növényi fehérje

A húsipar hatalmas károsanyag-kibocsátó: azzal, ha kevesebb húst és több növényi eredetű élelmiszert választunk, segítünk abban is, hogy kevesebb legyen ebből is. Fehérjéhez ráadásul bőven nem csak húsból juthatunk. Hal, tojás, tejtermék, hüvelyesek, olajos magvak mellett kevesebb, minőségi húst együnk, nyugodtan tervezve egy-egy húsmentes napot is a hetünkbe.

Ne a szemetesnek főzz!

Mindezeken túl fontos, hogy tervezzünk, annyit főzzünk, amennyi biztosan el is fogy és ha lesz maradék, ne csak egy dobozban a hűtő hátuljába lökjük, hanem igyekezzünk azt később elfogyasztani vagy valamilyen más étel elkészítéséhez felhasználni!

Egészséges ételek a világ körül
A világ tájain más és más ételeket fogyasztanak azok a nemzetek, amelyek egészségesen élnek: körképünk ezt a változatosságot mutatja be. Elolvasom


Az Okostányér alkotói felhívják arra is a figyelmet, hogy az egészséges étkezés mellett szükséges a rendszeres mozgás is életünkben, illetve hangsúlyozzák, hogy a legjobb szomjoltó a víz: mindezzel, valamint a már jól ismert, élelmiszertípusokra vonatkozó ajánlásokkal komplex módon segítenek abban, hogy egészségesebbre ehessük magunkat. Az ajánlásokat megtalálhatod az Okostányér weboldalán.