Csipkebogyó: az őszi vitaminbomba

A csipkebogyó nevét, mely latinul Rosa canina, Plinius római polihisztortól kapta. A latin név kutyarózsát jelent. A történet szerint egy veszett kutya harapásától megbetegedett katonát a csipkebogyó gyökeréből készült főzettel gyógyítottak meg.

Már az ókorban észrevették a csipkebogyó jótékony hatásait és használták például köhögés csillapítására, emésztési problémák és húgyúti fertőzések kezelésére. A rómaiak fürdőzés után a csipkebogyó porrá tört szirmaival dörzsölték be bőrüket.

A csipkebogyó tartalmaz antioxidánsokat, cinket, rezet, vasat, magnéziumot, rostokat, folsavat, valamint A-, B1-, B2-, P- és K-vitaminokat és magas a C-vitamin tartalma isForrás: 123rf.com

Legismertebb népi neve a hecsedli, de nevezik kutyarózsának, gyepűrózsának, parlagi rózsának, vadrózsának, tüskefának vagy csipkének is.

Csipkebogyó előnyei

Nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, cinket, rezet, vasat, magnéziumot, rostokat, folsavat, valamint A-, B1-, B2-, P- és K-vitaminokat. Kiemelkedően magas a C-vitamin tartalma is, ezért

  • kiváló általános immunerősítő,
  • ismert öregedésgátló hatása, ezért a szépségipar is használja olaját,
  • gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása miatt csökkentheti az izületi gyulladás okozta fájdalmakat,
  • segítheti a fogyást,
  • támogathatja a szív- és érrendszer egészségét,
  • gátolhatja a meszesedést,
  • serkentheti a mellékvesék és a máj működését,
  • erősítheti a csontokat, valamint
  • vérképző hatása is lehet.

Felhasználási lehetőségek

Készíthetsz belőle: teát, lekvárt, szörpöt, bort. Magjának sajtolásából csipkebogyóolajat kapsz.

Leggyakoribb felhasználási módja a csipkebogyótea készítése. Fontos, hogy ne forrázd le – mert akkor jelentősen lecsökken a C-vitamin tartalma –, hanem 12 órán át csak áztasd a bogyókat egy bögre hideg vízben. Utána szűrd le, és fogyasztás előtt izlés szerint langyosíthatod.

Csipkebogyótea: ne forrázd le, hanem csak áztasd a bogyókat 12 órán át!Forrás: 123rf.com

Azt is érdemes tudnod, hogy az első őszi fagyok idején érik be.Meg kell, hogy csípje a dér – húsa ilyenkor válik puhává. Tápértéke akkor lesz a legmagasabb, ha leszedés után azonnal fogyasztod. Gyűjtéskor mindenképp figyelj arra, hogy tiszta levegőjű helyről szedd, ne forgalmas út mellől.

Ezermagos egészséggránát
A gránátalma magjai levének évezredes népi megfigyeléseken alapuló egészségi előnyei vannak. Segíthet a rákmegelőzésben, az immunrendszer megerősítésében és a nők termékenységét is fokozhatja. Elolvasom