Légzőgyakorlatok stresszhelyzetben

Biztosan sokunkkal előfordult már, hogy levegő után kapkodtunk egy-egy stresszesebb pillanatban. A jelenlegi helyzetben pedig ezek a tünetek akár mindennapossá is válhattak. Bár a stresszt nem tudjuk megszüntetni, légzőgyakorlatokkal segíthetünk lelkünknek és testünknek is. 

A stressz egyik mellékhatása lehet a levegőkapkodás. Ilyenkor hirtelen gyorsabban verhet a szívünk és a ráeszmélés után a légzésünk is pánikszerűen felgyorsulhat, bekövetkezhet akár légszomj is. A légzéstechnika hatékony eszköz a stressz enyhítésére és kevésbé szorongó érzésre. Néhány egyszerű légzőgyakorlattal nagy változásokat lehet elérni és könnyebben kezelhetjük a stressz helyzeteket is. A WebMD egészségügyi portálról szemeztünk néhány módszert.

A stressz az egész szervezetünkre negatívan hat és látható hatása lehet arcbőrünkre isForrás: 123rf.com

Íme pár légzőgyakorlat a hirtelen stresszhelyzetekben

Válasszunk egy helyet a légzésgyakorlatok elvégzéséhez, ez lehet a hálószoba, a nappali padlója, esetleg egy kényelmes szék. Fontos, hogy a gyakorlatot ne erőltessük, hiszen nem az a cél, hogy újabb stresszhelyzetet teremtsünk, végezzük el akkor, ha időnk engedi és kényelmesen rákészülhetünk. Ezek a légzésgyakorlatok általában pár percet vesznek igénybe, de végezhetjük akár 10–20 percen keresztül is, így a foglalkozás előnye is nagyobb lesz.

A helyes levegővétel több jótékony hatással is bírForrás: 123rf.com

Mély be- és kilégzés

A legtöbb ember rövid, mellkasi lélegzést végez. A következő légzőgyakorlat segít elsajátítani a mélyebb légzés képességét.
Feküdjünk a hátunkra az ágyban vagy a földön, majd tegyünk egy párnát a fejünk alá, hogy minél kényelmesebben érezzük magunkat. Amennyiben széken ülünk, támasszuk vállunkat, fejünket a háttámlához. Lélegezzünk be a orrunkon keresztül, arra törekedve, hogy hasunkat is megtöltse a levegő. Helyezzük egyik kezünket a hasunkra, a másikat pedig a mellkasunkra, hogy amikor belélegzünk, érezzük, amint hasunk felemelkedik, amikor pedig kifújjuk a levegőt, akkor lelapul. A hason lévő kéznek kell többet mozognia, a mellkassal ellentétben. Vegyünk legalább három mély lélegzetet, próbáljunk meg koncentrálni a hasunkon lévő kezünkre, és figyeljük meg magunkat. Végezzük el legalább tízszer a feladatot.

Légzés fókusz

Mialatt mély levegőket veszünk, gondoljuk szép dolgokra, legyen az egy kép, szó, táj, hogy minél jobban megnyugodjunk és jobban érezzük magunkat. Csukjuk be a szemünket, és vegyünk néhány nagy és mély lélegzetet. Ennek során képzeljünk el, hogy a levegő tele van a béke és a nyugalom érzésével. Próbáljuk meg érezni ezt az érzést az egész testünkkel. Kilégzésnél pedig képzeljük el, hogy a levegő, amit kifújunk, tele van stresszel és feszültséggel, ez pedig a bennünk lévő levegővel távozik. Belégzésnél ismételjük magunkban a nyugodt szót. Ezt a gondolatmenetet a légzéssel együtt ismételjük 10–20 percig. 

A tudatos levegővétel több jótékony hatással bírForrás:123rf.com

 Oroszlán légzés

Utolsó légzőgyakorlat pedig képzeljük el, hogy oroszlánok vagyunk. Vegyünk minden lélegzetet nagy és nyitott szájjal. Üljünk kényelmesen a földön vagy széken. Lélegezzünk be az orrunkon keresztül, és töltsük fel hasunkat. Majd kiengedéskor adjunk ki "HA" hangot. Ezt ismétlejük meg többször.

Akkor sikerülhet igazán jól elsajátítani a megfelelő légzőgyakorlatot, ha rendszeresen gyakoroljuk is, így idővel bármilyen hirtelen helyzetben tudjuk majd alkalmazni. Érdemes a légzőgyakorlatokat minden reggel elvégezni és gyakorolni, akár 5–20 percen keresztül is, így kialakulhat szervezetünk védőfala a hirtelen stresszhelyzetekkel szemben.