A csók világnapja

Szájra puszi, smárolás, nyelves csók. Hívjuk akárhogy, adni és kapni egyaránt jó dolog. Az antropológusok még vitatják, hogy tanult vagy ösztönös viselkedés-e. Egy azonban biztos, a csók a gyengéd érzések, a vonzalom kifejezésének eszköze, melyet világszerte július 6-án ünnepelnek.

Sokan sokféleképpen űzzük a csókolózás művészetét. Van aki csukott szemmel, van aki nyitva, van aki hosszan, van aki röviden. Lehet adni arcra, szájra, sőt egyes kultúrák – mint az eszkimó és a maori – csók gyanánt az orrukat dörzsölik össze. A szerelmes párok előszeretettel használják, mint a gyengéd érzelmek és érzéki vágyak kommunikációs eszköze. Sőt, nem csak az ember, néhány emlősállat is előszeretettel él vele.

A csók a szerelmesek sajátos nyelveForrás: 123rf.com

Amellett, hogy a csókolózás egy élvezetes elfoglaltság, számos jótékony hatása is van.Felrázza az érzéseket, javítja közérzetünket. Emeli a hangulatot, ugyanis az ajkak összeérintésének hatására az agy szerotonint, boldogsághormont termel, ami fokozza a kedélyállapotunkat. Ha megfelelő ideig, legalább 10 másodpercig végezzük, akkor a szerelmes csók által dopamin termelődik, ami a vágyat, a kötődést és a szerelmi szenvedélyt is erősíti a felek között. A 10 másodperces lehetőség gyakorlása azért is ajánlott, mert a csók gyengédségében elveszve agyunk elcsendesedik, testünk relaxál és feloldódik a bennünk felgyülemlett stressz. A csók akár fájdalomcsillapítóként is jól szuperál. Csókolózás alatt a szervezet endorfint választ ki, amely hasonló hatású, mint a morfin.

Figyelem, a fenti állítások alapos és rendszeres tesztelést igényelnek! Miért is ne? Ezer okunk van rá, hogy csókot adjunk, kérjünk, lopjunk. Egy biztos, az életünk szebb, játékosabb, könnyedebb lesz vele.