Mi a különbség az énidő és az önzés között?

Neveltetésünk „gondoskodik" arról, hogy ha valamit ÉN-nel kezdünk (mondat, személyek felsorolása), énközpontúként azonosítsanak, mert nem illik magunkat mások elé helyeznünk. Márpedig az énidő is önmagunkra utal, vajon nem önzés-e a saját kedvünkre tennünk?

Önző akkor vagy, ha kizárólag a saját nézőpontodból tekinted a világot, emiatt csak a saját vágyaid kielégülését hajszolod, nem tisztelve más személy érzelmeit és szükségleteit. Az énidő biztosítása önmagadnak azonban nemhogy nem önzés, hanem éppen az ellenkezője: az önfeláldozás felismerése, és elhagyása.

Énidő: az én időm, de mások miatt (is) fontos

Nem egészséges tartósan csak adnod, mert energiád visszapótlása nélkül kimerülsz, ezért a feltöltődésre teremts alkalmat. Fontos, hogy az énidőt bűntudat nélkül biztosítsd magadnak.
Ha úgy érzed, neked erre nincs időd, éppen azt jelzi, nagyon is szükséged lenne rá. A fásultság, a rossz stressztűrő képesség, türelmetlenség és kapkodás (semmi sem sikerül) arra figyelmeztet, el kellene vonulnod egy (én)időre magaddal.

Bezzeg az énidőmben... feltölt a kikapcsolódásForrás: 123rf.com

Igazoltan távol

Nem a kikapcsolódásod időtartama, hanem a minősége számít. Biztos, hogy legalább napi 5-10 percet ki tudsz szakítani elfoglaltságaidból. Percekre beosztott, információ-gazdag világunkban az énidő kidobott időtöltésnek tűnhet, pedig többszörösen hozza vissza a lelki békédbe fektetett időt: a környezeted nemcsak a viselkedéseden, hanem a külsődön is észlelik majd a változást.

Énidő mint örömforrás

Ha kikapcsolsz, előtérbe kerülnek vágyaid és céljaid, kevésbé leszel frusztrált, jobb életminőségben, szebbnek látod a világot, megugorhatónak a tornyosuló akadályokat.
Lényegtelen, mivel töltöd az énidőd: sportolsz, fát ölelsz vagy hallgatod a természet hangjait, netán csak bámulod a plafont – egy a fontos, te dönts erről!

Miért nem önzés az énidő? Mert

• nem arról szól, hogy egész nap magaddal foglalkozol
• a rászánt időt nem más személyek elől vagy más tevékenységektől „lopod" el, hanem te adod magadnak
• türelmesebbé tehet
• kiegyensúlyozottabb lehetsz
• több energiád marad másokra (barátaidra és üzletfeleidre)
• hosszú távon elősegítheti kapcsolataid magasabb szintre emelését
• másoknak (párodnak, gyermekednek) is biztosítod, sőt javaslod az énidőt

Ha az érveléssel mégsem győztelek meg, akkor is szakíts időt magadra: bátran legyél én-!