Ilyen hatással van a kék fény a szervezetre

A legtöbben sok időt töltünk a képernyő előtt, dolgozunk, híreket olvasunk vagy filmet nézünk. Akár kötelezettségből, akár kikapcsolódásként nézzük a kijelzőt, a túlzott kék fény káros hatással lehet egészségügyi állapotunkra.

A kék fényt a Nap bocsátja ki, és a látható fényspektrum többi színével együtt mindig körülvesz minket. A kék fény hullámhossza rövidebb és energiája nagyobb, mint más színeké, majdnem olyan erős, mint az UV-sugaraké, melyek káros hatással vannak a szemre és a bőrre. Az embereket minden eddiginél több kék fény éri a LED-technológiát alkalmazó digitális eszközök széles körű használata miatt.

Erdemes a képernyő színeit melegebb tónusúra állítani, mely csökkenti a kék fény intenzitásátForrás: 123rf.com

Kék fény hatása a szemre

Az elektronikus eszközök által kibocsátott kék fény olyan problémákhoz kapcsolható, mint a túlerőltetett szemek, a homályos látás és a szemszárazság, mely a felhasználók felét érinti, de hosszútávon a szürkehályog kialakulásához is vezethet.
Honnan tudhatjuk, hogy túl sok kék fény éri a szemünket? A tünetek a következők:

  • száraz, fáradt, fájó vagy irritált szemek
  • fejfájás
  • hunyorítástól fáradt arcizmok

Kék fény hatása az alvásra

Az elalvás előtti képernyőidő rosszabb minőségű alváshoz vezethet. Ahogy kint sötétedik, a szervezet elkezd melatonint, azaz az alvási hormont termelni, azonban a kijelző által kibocsátott kék fény megzavarja ezt a folyamatot, azt jelzi az agynak, hogy ébredjen fel, ahelyett, hogy nyugalmi állapotba kerülne.

Az embereket minden eddiginél több kék fény éri a digitális eszközhasználat miattForrás: 123rf.com

Kék fény hatása a gyerekekre

A gyermekek szeme nem szűri olyan jól a kék fényt, mint a felnőtteké. Ha túl sokat vannak képernyő előtt, az növelheti az esélyüket az elhízásra, a rövidlátásra és figyelemzavart is előidézhet.

Kék fény káros hatásának minimalizálása

Jó tisztában lenni a túlzott kék fény káros hatásaival, de sokszor nem tudjuk elkerülni a képernyőt a kötelezettségeink miatt. Van pár dolog, amit tehetünk annak érdekében, hogy lecsökkentsük a károsodás kockázatát:

  1. Ne engedjük, hogy kiszáradjon a szemünk. A szemcseppek, műkönnyek vagy párásítók használata mind jó módszerek arra, hogy szemünk ne váljon irritálttá a hosszas kijelző nézés miatt.
  2. Állítsuk melegebb tónusúra a kijelzőt. A fáradás és az alvászavar esélyének csökkentésére érdemes a képernyő színeit melegebb tónusúra, akár éjszakai módra állítani, mely csökkenti a kék fény intenzitását.
  3. Ne a képernyő mellett aludjunk el. Alvás előtt minimum fél órával, de a legoptimálisabb eredmény érdekében akár három órával már ne nézzük huzamosabb ideig a kijelzőt, hogy szervezetünk zavartalanul termelhesse a pihenéshez szükséges hormonokat.