Vedd észre! Ezek lehetnek a túlhajszoltság jelei

Számos olyan kihívásnak kell nap mint nap megfelelnünk, amelyek túlzott mértékben is megterhelhetik idegrendszerünket: húzós időszak a munkahelyen, párkapcsolati problémák, családi kihívások, mint például a szülői teendők egy gyermek születése után, vagy akár egy családtag elvesztése. Túlhajszoltság esetén testünk és lelkünk is jelzi, hogy bizony gond van.

A túlhajszoltság alábbi tüneteit semmiképp sem szabad figyelmen kívül hagyni, hiszen ezek felismerésével még időben segítségért folyamodhatunk.

Szabálytalan szívverés

A fokozott idegeskedéssel járó állapotok az adrenalin és noradrenalin hormonok felszabadulásához vezetnek, melyek a szívműködésre is hatással vannak: a pulzusszám emelkedik, illetve különböző ritmuszavarok is kialakulhatnak. Az érintett személyek ilyenkor szapora szívverésre, ütésszerű plusz szívdobbanásokra, akár légszomjra, fulladásérzésre is panaszkodhatnak. Az ilyen tünetek jelentkezésekor természetesen szervi eredetű szívbetegség sem kizárható, ezért mindenképp javasolt egy kardiológiai szakvizsgálat mielőtt azt gondoljuk, hogy csak túlterheltük magunkat.

Tenziós fejfájás

Nagymértékű stressz hatására fokozódik a nyaki-és tarkótáji izmok alaptónusa, görcsök és feszülésérzés alakulhat ki, mely következményesen fejfájást, nyaki fájdalmat, szemfáradtságot okozhat. Ezen tünetek oldására hasznosak lehetnek a különféle relaxációs technikák, melyek segítségével az izmok ellazult állapotba hozhatók, így a következményes fejfájás tünetei is csökkenthetők. Természetesen, ha napi szintű, csillapíthatatlan fejfájás jelentkezik, érdemes egy neurológus szakorvossal konzultálni.

Alvászavarok

Ma már több vizsgálat is bizonyította, hogy a szorongásos állapotok, a krónikus stressz és a depresszió hatással van a bioritmusunkra is, melynek egyik megnyilvánulási tünete, hogy felborul az alvásciklusunk. Az érintettek egy része az egész napot az ágyban tölthetik, mégsem érzik magukat kipihentnek, egyenesen túlalusszák magukat. Egyeseknél inszomnia alakul ki, vagyis elalvási nehézségekkel küzdenek, mely túl korai vagy gyakori éjszakai ébredés formájában jelentkezik.
Alvászavar esetén a kiváltó ok kezelésén kívül érdemes figyelnünk arra, hogy kialakítsuk a megfelelő alváshigiénét. Fontos a pontos lefekvési idő és az azt megelőző rituálé megtervezése. Legyen egy konkrét időpont, ami után már készülünk az alvásra. Ekkor lehetőleg sötétítsünk le, kerüljük a stresszes tevékenységeket, a telefon és a tv képernyőjének bámulását. Olvassunk, igyekezzünk ellazulni, hogy megfelelően megágyazzunk a pihentető alvásnak.

A túlhajszoltság hatására görcsök, feszülés érzés alakulhatnak ki a nyakon és a tarkónForrás: 123rf.com

Gyomorpanasz is lehet a túlhajszoltság jele

Túlhajszoltság esetén a fokozott stressz és szorongás kiváló táptalajt biztosít a krónikus gyomorfájdalmak kialakulására. Az emésztőrendszer és a mentális egészség kapcsolatára a tudomány egyre több kapcsolódási pontot talál. A stressz ma már igazolt rizikófaktora a refluxnak, a gyulladásos bélbetegségeknek és az ún. irritábilis bél szindrómának (IBS) is, ezért gyomorfájdalom, hasfájás vagy gyomorégés esetén - orvosi vizsgálatot követően - érdemes arra is gyanakodnunk, hogy elménk nehézségekkel küzd.

Koncentrálási zavar

A túlhajszoltság egy másik gyakori jele, hogy koncentrálási nehézségeink jelentkeznek, mely a mentális kimerülés következménye lehet. Sajnos ez a tünet az élet minden területére kihat, mind a magánéletben, mind a munkában komoly problémákat okozhat és tovább súlyosbíthatja a már meglévő mentális krízist.

Szorongás

Feladataink túlvállalása és az ezekből fakadó megfelelési kényszer félelmet és túlzott aggodalmat válthat ki, ami krónikus szorongásos állapot kialakulásához vezet. Szorongás során nem tudunk túllátni az aktuális helyzeten, mely jelentős lelki szenvedést okoz. Vényköteles gyógyszerekkel megkísérelhető a szorongásoldás, de elsőként talán érdemesebb természetes gyógymódokkal próbálkozni úgy, mint a jóga, a sport, a különféle relaxációs technikák, illetve a hobbijainkkal, szeretteinkkel töltött idő is nagymértékben csökkentheti a panaszokat.