Egészségtudatos hobbimestercukrász

Dekoratív szőke nő, foglalkozása rendőr. Egyik kedvenc kreálmánya a mákosgubás palacsinta. Szereti a munkáját, gyermekeknek és időseknek tart bűnmegelőzésről előadást, de szíve legalább annyira húz a cukrászkodás felé is. Néhány hete nyerte meg az egyik kereskedelmi televíziós csatorna első alkalommal megrendezett amatőr Mestercukrász versenyét. Sznopek Veronika amatőr mestercukrásszal beszélgettünk múltról, jelenről, jövőről és egészséges édességekről.

Szívből gratulálok a Mestercukrász trófeához, hatalmas eredmény!                                                Igen nagyon örülök neki, hogy így sikerült. Még mindig teljesen a hatása alatt vagyok.

Kezdenek már leülepedni a verseny tapasztalatai? Hogyan tovább?                                              Két dologra vágyom nagyon. Az egyik, hogy szeretnék egy műhelyt nyitni, ahol sütőtanfolyamokat tarthatok. Eredetileg pedagógus a végzettségem, szeretek is tanítani. A rendőrszakmámat megtartva, hétvégeken egy-egy napos foglalkozásokat tervezek. Tematikus napok lennének, például decemberben lenne mézeskalács sütögetés, grillázs készítés – hisz az a másik erősségem – vagy például pitét sütünk majd. Ez a terv annyira előrehaladott állapotban van, hogy ki is néztem, hol lesz a műhely, és decemberben már szeretném ott tartani az első workshopomat. 

Sznopek Veronika, a Mestercukrász című televíziós verseny győzteseForrás: Sznopek Veronika

Nem sokat teketóriázol.
Amit a fejembe veszek, azt meg is csinálom.

Mi a másik nagy vágyad?
Az, hogy a férjem elvigyen egy repülőútra, mert még soha nem repültem. Ő nem szeret repülni, viszont a versenyre úgy engedett el, ha megnyerem, megígéri, oda megyünk, ahova csak szeretném.

Most már mindent értek, hogy jutottál el az első helyig.
Ez volt az első gondolatom, mikor kihirdették az eredményt: „Végre repülhetek!" Még tart a tervezgetés. Egyszerűen csak pihenni szeretnénk egy jót.

Fantasztikus tortákat készítesz.
A torták is belecsöppentek az életembe. Ezzel töltődöm fel, ebben élem ki a kreativitásomat. Én tényleg művészi alkotásként tekintek az édességekre. Mások vászonra festenek ecsettel, én pedig mézeskalácsot dekorálok, extravagáns grillázstortát és rendes tortákat készítek.

Sok-sok finomsággal, nyalánksággal vagy állandóan körülvéve. Recepteket kell tesztelni, folyamatosan kóstolgatni, mégis egy csinos nő vagy. Mi a titkod, hogyan vigyázol az alakodra?
Az összes édesség, amit itthon magunknak készítek, cukormentes. A piskótától a krémesig minden cukorpótlóval készül. Emellett laktózérzékeny is az egész család, így a gabonalisztet is helyettesítem. Szeretek inkább olyan dolgokhoz nyúlni, mint a köles, a chiamag vagy a mandulaliszt. Így nyugodtan ehetjük, nem kell megvonnunk magunktól az édességet. Emellett sportos család vagyunk. Sokat kirándulunk, biciklizünk, a férjemmel rendszeresen teniszezünk. Imádok enni, ha mindent felfalnék, amit szeretek, már gurulnék. Így tényleg oda kell figyelnem, milyen alapanyagokkal dolgozom.

Akkor ezért nem eszel csokoládét sem? A verseny alatt azt nyilatkoztad, hogy nem is dolgoztál csokoládéval korábban?
Imádom a csokoládét! A tejcsokoládét főleg. Egy ültő helyemben képes vagyok megenni egy egész táblával. Pont emiatt, mert figyelnem kell a súlyomra, tudatosan távol tartom magam tőle.

Másoknak is készítesz kalóriaszegény és lisztmentes édességeket?
Eladásra nincs időm a rendőri munkám mellett, de a barátoknak, családtagoknak szívesen sütök. Múltkor egy cukorbeteg ismerősömnek készítettem somlói tortát. Külön készültem rá, utánaolvastam, hogy mit lehet, mit nem. Nagyon ízlett neki.

Mesélj a grillázstortákról! Nem mindenki ismeri, mi is ez.
Na, a grillázs az minden, csak nem egészséges, bár régen torokfájásra, köhögésre is fogyasztották az emberek. Nem tudom pontosan, hogy a karamellizált cukor miatt-e, vagy a benne lévő olajos magvak miatt, de még emlékszem rá, mikor a háziorvos nekem is azt javasolta, a fájó torkomra szopogassak grillázst. El lehet készíteni mákkal, dióval, mandulával, mogyoróval, pisztáciával, gyakorlatilag bármilyen maggal, amiben van olaj. Brutális kreálmányokat lehet készíteni belőle. A Csodás Tortavilág oldalamon sok kép van fent.

Sznopek Veronika: művészi alkotásként tekintek az édességekreForrás: Sznopek Veronika

Van egy olyan kedvenc recepted, amit szívesen megosztanál a Gyógyzóna olvasóival? Ami neked bevált és könnyű elkészíteni?
Igen, van egy rém egyszerű sütemény, dán kuglóf a neve. Halványlila fogalmam sincs róla, hogy jutott el hozzám, de már vagy milliószor elkészítettem. Lehet bele csokoládét darabolni, aszalt vagy friss gyümölcsöt, akár magvakat is tenni. A lisztet ki lehet cserélni mákra, mandula lisztre vagy kókuszra. Akárhányszor megsütöm, mindig gyönyörű és isteni finom az íze. Ráadásul azzal kezdődik a recept, hogy „melegítsd elő a sütőt", ami nekem mindig egy jó jel. Azt jelenti, ez egy olyan recept, amit kevés koszolással, két perc alatt össze lehet dobni. Ez a dán kuglóf ideális recept és muffinformában megsütve is tökéletes lesz.

Veronika dán kuglóf receptjét itt találod.