Problémák, amelyek alváshiány esetén előfordulhatnak

Sokszor hallottuk már a mondatot: időben feküdj le! Vagy azt, hogy többet ér, ha korán elalszol. Sajnos, a mai rohanó világban sokan éjfélkor is fent vannak, valaki a telefonját böngészi, rosszabb esetben pedig még a gép előtt ülve dolgozik. De miért is fektetünk az alváshiányra nagy hangsúlyt? Azért, mert az állandó késői lefekvés kimerültséghez vezethet, amely hatással van a szervezetünkre is.

A világ felgyorsult, nap mint nap számos teendőd van, amelyekre esetenként nem elég 24 óra: gyerekek, iskola, határidők betartása, házimunka, párkapcsolat és természetesen saját magadra is figyelned kell. Azonban, ha a napi rutinod elvégzése éjszakába nyúlik, akkor biztos lehetsz benne, hogy másnap fáradt és kialvatlan leszel, és ezek minden bizonnyal hatással lesznek teljesítményedre is.

Semmi baj azzal, ha alkalmanként sokáig maradsz ébren, de ebből nem szabad napi rutint csinálni, különben megbánja a szervezeted. De milyen negatív hatások érhetnek, ha folyamatosan későn alszol el

Az éjjeli baglyok kockáztatják mentális és testi egészségüket isForrás: 123rf.com

1. Nagyobb az esélye, hogy megbetegszel

A gyenge energiaszint, a megnövekedett kortizol szint és a folytonos stressz is megterheli az amúgy is fáradt szervezetet – hívja fel a figyelmet Monori Kriszti dietetikus. 

2. Gyengül az immunrendszer, ha későn alszol el

Ha gyakran előfordul, hogy késői alvás módba kapcsolsz, a fehérjevérsejtjeid szállításában részt vevő rendszer sérül, és nem megfelelően fog működni. A szervezeted legyengült immunrendszere pedig kevésbe lesz képes felvenni a harcot a kórokozókkal szemben.

3. Folyton csak enni szeretnél

Az éhségérzeted a nap egész idejében jelen lehet, hiszen az ezért felelős hormonok szintje megemelkedik a szervezetben, és emiatt folyton csak nassolnál.

Az éjszakai evés sokkal jobban hízlalForrás: 123rf.com

4. Gyorsabban fogsz ráncosodni

A kor nem számít, a kialvatlanság bizony előbb-utóbb ráncosodáshoz vezethet, amelyeken már a csoda szépészeti szerek is nehezen segítenek.

5. Véletlen ügyetlenkedések és koncentrációs zavar

A koncentrációs nehézségek miatt folyamatosan elejtesz valamit, elesel vagy csak össze-vissza teszel és veszel. Ráadásul az agyműködésed egyre gyengébb és gyengébb lesz, egyszerűen nincs elég ideje a sejteknek és idegeknek a regenerálódásra.

6. Csökken a memória szintje alváshiány esetén

Tanulmányok szerint a kialvatlanság memóriaromláshoz vezet. A kevés alvás a neuronok nehézkes kommunikációját eredményezi, és ezáltal csökkent képességgel hívják vissza az emlékeket.

A pihenés hiánya állandó stresszt és komoly problémákat okozhat a testbenForrás: 123rf.com

7. Könnyebb a diabetes kialakulásának esélye

A késői alvás hatásaként a véráramban lévő glükózt a test kevésbé hatékonyan tudja energiává alakítani, ezáltal a glükóz felhalmozódhat a szervezetben, amely a cukorbetegséghez vezethet – teszi hozzá Monori Kriszti, dietetikus.

8. Koffein és cukorfüggőség alakulhat ki

Sosem tettél eddig cukrot a kávédba, de most nem bírod megállni? A tested már nagyon fáradt lehet, hogy kénytelen ilyen stimulálásokon élni, hogy megtartsa az energiaszintet.

+1 Tudtad-e?

Egy amerikai kutatócsoport által elvégzett kutatás szerint, ha éjfél után alszol el, az negatívan hat a kedélyállapotodra és többet is aggódsz/stresszelsz. Azt vizsgálták, hogy a résztvevők kevés alvás után másnap kényszeres tüneteket produkálnak-e és többet is aggódnak-e, melyek hosszan tartó, ismétlődő negatív gondolatokat válthatnak ki. Sajnos, az eredményeik igazolják, hogy ha éjfél és hajnali 5 óra között alszunk el, nagyobb az esély arra, hogy negatívan gondolkodunk.