Stressz ellen igyunk kakaót!

Egy csésze kakaó vagy forró csokoládé tökéletes kísérője lehet a hűvösebb napoknak. Az ízélményen túl a legfrissebb kutatások szerint egy pohárnyi adag elfogyasztása segít a stresszel is megbirkózni.

A kakaó fogyasztása – flavonoid tartalmának köszönhetően – csökkentheti a stressz okozta szívkárosodást.

A Birminghami Egyetem kutatói szerint az emberek jobban elviselik a mentális stresszt, amikor flavonoidban gazdag kakaót isznak – tájékoztat egy a Nutrients folyóiratban megjelent tanulmány. 

„Megállapítottuk, hogy a flavonoidban gazdag kakaó fogyasztása hatékony táplálkozási stratégia lehet a szív károsodásának csökkentésére mentális stressz esetén, és javítja a véráramlást a stresszes epizódok során" – fogalmazta meg dr. Catarina Rendeiro, a Sport-, Mozgás- és Rehabilitációs Tudományok Birminghami Iskolájának munkatársa. Hozzátette:

A flavonoidok védelmet nyújthatanak a kardiovaszkuláris betegségekkel és a cukorbetegség kialakulásával szemben, a trombózis ellen is hatásosak lehetnek, gyulladáscsökkentő, antibakteriális, gombaellenes és vírusellenes hatásuk is igazolt.

Kakaóval a stressz kevésbé káros

A vizsgálat során egészséges férfiak egy csoportja fogyasztott magas flavonoid tartalmú kakaó italt 90 perccel azelőtt, hogy belekezdett volna egy stresszes kihívásba. A kutatók mérték a vér áramlását és a szív aktivitását a stressz alatt és a nyugalmi állapotban is.

A mentális stressz azonnali pulzus- és vérnyomás emelkedést okozhat egészséges felnőtteknél, ezzel ideiglenesen károsíthatja az artériák működését. A tanulmány szerint egyetlen stresszes esemény is növelheti a szív- és érrendszeri események kockázatát.

A kakó nem csak finom ital, a stressz ellen is segít favonoid tartalmának köszönhetőenForrás: 123rf.com

Az eredmények azt mutatják, hogy a stressz kevésbé képes károsítani az erek működését, amikor a résztvevők kakaót fogyasztanak. A csapat azt is megállapította, hogy a flavonoidok fokozzák a véráramlást, miközben valaki stressz alatt áll.

Jó, ha a mindennapi étrend része

A tanulmány társ-kutatója, dr. Jet Veldhuijzen van Zanten már korábban felfedezte, hogy a szívbetegség kockázatának kitett betegek rosszabb érrendszeri válaszokkal reagálnak a stresszre:

A flavonoidban gazdag ételek – különösen az alma, a fekete szőlő, a szeder, a cseresznye, a málna, a körte, a hüvelyesek, a zöld tea és a kakaó – fogyasztásával csökkenthető a rizikófaktor. Ezek bevitele a mindennapi étrendbe eredményt mutat a mentális stressz hatásaival szemben érzékenyebb személyek érrendszerének, szívének védelmében.