Mennyit kütyüzhet a gyerek a háziorvos szerint?

Olyan gyermekek új generációját neveljük, akik eszközvezérelt életmódot folytatnak. Noha a számítógépek és a tabletek egyre inkább szükségletek, nem lehet a nap minden percét valamilyen kütyüvel tölteni. Véleményem szerint a 7-8 éves gyermekek számára a napi maximum két óra az ajánlott, és ezt érdemes betartani.

Lehet, hogy vannak olyan szülők, akik elfáradtak a csatában, akik azért küzdöttek, hogy elszakítsák gyermekeiket a telefonjuktól, a táblagépeiktől és egyebektől. Mindig csábító engedni, hisz a gyerekeinknek előbb-utóbb meg kell tanulniuk ezeknek az eszközöknek a kezelését.

Szükség van rájuk és egészségkárosítóak is egybenForrás: 123rf.com

Érdemes viszont harcolni – a napi két óra is már majdnem túl sok – és vigyázni a következő egészségügyi problémákra, amelyek a túl sok képernyő-időből és a rossz technikai szokásokból adódhatnak, a függőség kockázata mellett:

1. Rossz testtartás, hátfájások, nyak- és vállfeszülés

Ülés kényelmetlenül és huzamosabb ideig egy helyzetben, rossz ergonómiájú elrendezés – mindez azt eredményezi, hogy a gyermekek előre billentik a csípőjüket és nem az ülő gumókat terhelik, ezzel hát- és gerincproblémákat előidézve. A hordozható számítógépek (laptopok) súlyosbíthatják a helyzetet, mert a monitor és a billentyűzet nagyon közel vannak egymáshoz. A felhasználók vagy felemelik a vállukat, hogy gépeljenek, vagy görnyedten előre dőlnek vállaikkal, hogy lássák a monitort.

2. Fájdalom a csuklóban – Karpális alagút szindróma

Ez a klasszikus, túlzott használatot követően, fájdalomként, merevségként vagy duzzanatként jelenik meg az ujjakban és a csuklóban.

Gyermeked csavarja a csuklóját vagy természetellenes pózban fogja az egeret? Túl sokáig fogja a kontrollert? Hosszú ideig sms-ezik? Ezek a tevékenységek mind sérthetik az idegeket és az inakat.

3. Szemfeszültség

Száraz szem, égő érzés, fókuszálási problémák. Ezek a szemfáradás tünetei, amelyekkel általában minden eszközhasználó szembesül. Az erős (kék) fény, a nagy kontrasztok, a tükröződés és a villódzó képek izgalmasabbá tehetnek egy játékot vagy videót, ugyanakkor megterhelik a szemet. Minél kisebb a képernyő, annál jobban terheli a szemet. Egy elragadtatott gyerek esetében az is kevésbé valószínű, hogy pislog, ami még rosszabbá teszi a helyzetet. Ezenkívül, ha nem szánunk időt szabadtéri tevékenységekre, a rövidlátás kialakulásának kockázata is nő.

Az elektronikai eszközök kék fénye megerőlteti a szemetForrás: 123rf.com

4. Fejfájás

A gyermekeknél ritkábban alakul ki fejfájás, mint felnőtteknél, de ha túl sokat nézik a különböző eszközök képernyőit, az növelheti a gyakoriságot. A halántéktáji fájdalom az egy irányba történő nézésnek, a szemek túlterheltségének és a stressznek a következménye.

5. Stressz

Az eszközök használati idejével a szülő engedékeny lehet, de tanulmányok kimutatták, hogy a túlzott használat növeli a gyermekek stressz szintjét. Az állandó stressz káros hatással lehet a szívre, az alvásra, az emésztésre és az érzelmekre.

6. Elhízás

A technikai eszközök nagyszerű bébiszitterek, mert igen sokáig lekötik a gyerekeket, de a fizikai aktivitás hiánya a gyermekkori elhízás, és az azzal járó kockázatok fő tényezője.

7. Kompromittált immunitás

Több tanulmány is kimutatta, hogy a telefonok 92 százaléka baktériumot hordoz felületén, ebből 16 százalékaveszélyes E.coli törzset tartalmaz. Az éghajlatunkon az ilyen baktériumok órákig képesek túlélni. Ha a készüléken olyan baktériumok lelhetők fel, amelyek könnyen átvihetők gyerekről gyerekre, illetve fertőző képességük magas, csak idő kérdése, hogy megbetegedjenek.

A COVID- járvány hozta változások miatt a szülők helyzete még nehezebbé vált, hiszen a távoktatásban a gyermekek már eleve jóval hosszabb időt töltöttek számítógépek előtt ülve. A gyermekekkel nehezebb megértetni, hogy annak ellenére, hogy csak tanulásra használták az elektronikus eszközöket, olyan játékokat válasszanak inkább, melyek nem igénylik a képernyők használatát.