Karanténelhízás helyett motiváló „újramozgás”

Hét százalékkal emelkedett a túlsúlyosak aránya a felnőtt lakosság körében Magyarországon a koronavírus-járvány kitörése óta. A nők átlagosan négy, a férfiak három kilogramm karanténtúlsúlyt szedtek magukra 2019 óta.

Ma a felnőtt lakosság 62 százaléka túlsúlyos vagy elhízott – állapította meg egy reprezentatív kutatás. Ekkora változás ilyen rövid idő alatt önmagában is aggasztó, ám különösen nyugtalanító annak tükrében, hogy a túlsúly jelentős kockázati tényező a koronavírusos betegeknél.

A nők átlagosan négy, a férfiak három kilogramm karanténtúlsúlyt szedtek magukra 2019 ótaForrás: 123rf.com

A 2021 júliusában készült felmérés a testtömegindexet (BMI) használta összehasonlítási alapul, amit az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott testsúlyosztályozás szerint vetettek össze a 2019. évi európai lakossági egészségfelmérés adataival.

Evés, mint stresszcsökkentés és örömforrás

Amíg a nők között számottevően nőtt, addig a férfiak körében nem változott a túlsúlyosak és az elhízottak aránya. A túlsúlyosak hányada a nők körében 33 százalék, ami 3 százalékponttal több, mint 2019-ben volt. Az elhízottak aránya 2 százalékponttal emelkedett.

Mező Mónika étrendkiegészítő szakértő szerint a nyilvánvaló tényezők mellett, mint a kevesebb fizikai aktivitás és a beszűkült sportolási lehetőségek, két alapvető ok húzódik a karanténtúlsúly mögött.

Egyrészt, énképünk társas képződmény, attól függ, ahogyan mások néznek ránk. Ezért, ha nem lehet közösségbe menni, párkapcsolatot létesíteni, óhatatlanul hanyatlik a motivációnk. Emiatt nehezebben vesszük rá magunkat a mozgásra és kevésbé tartunk mértéket. Másrészről, mivel az emberi viselkedés leginkább a gyönyör kereséséről és a fájdalom kerüléséről szól, a karantén alatt sokak számára az evés volt az első számú stresszcsökkentés és örömforrás is egyben.

Motiváló mozgás, visszafogott evés

Persze, mindig vannak kivételek, így azoknak, akiknek korábban az életük része volt a rendszeres mozgás, a karantén visszaadta azt az érzést, hogy „de jó, újra van időm mozogni". Nálam ez az első hullám második hónapjában (2020. áprilisában) jött el. Panaszkodás helyett rendeltem a netről egy futócipőt – sokan mondták, hogy próbálni kell, de most nem volt mit tenni, amúgy sem a maratonra készültem, csak mozogni szerettem volna – és elindultam. Kezdésként másfél kilométer is elég volt ahhoz, hogy úgy érezzem, most fogom kiköpni a tüdőm.

A mozgás nem csak testi, hanem lelki segítség isForrás: 123rf.com

Aztán két hónap elteltével már ment az 5 kilométer is. Közben a futást kiegészítette napi 20-30 perc torna. Ehhez akár a különböző Youtube-csatornák, akár a telefonos applikációk (Seven, Fitify) remek lehetőségeket nyújtanak. Idővel azt éreztem, hogy több vagyok. Nem csak azért, mert fittebb, energikusabb lettem, hanem mert nem álltam be a karanténkilós mémek táborát erősíteni. A felmérések szerint a 18–39 évesek körében jóval több, 17 százalék az elhízott nő, mint a férfi, akik aránya 13 százalék. Bár kor szerint beleillek ebbe a statisztikába, a BMI szerint nem, szerencsére.

A mozgás nem csak testi, hanem lelki segítség, akár először kezdjük, akár hosszabb, rövidebb kihagyás után újra mozgunk. Sosem szégyen elkezdeni, de nagyobb súlyfelesleg esetében mindenképp kérj orvosi segítséget.  

Mivel küszöbön a koronavírus-járvány negyedik hulláma, és a túlsúly jelentős egészségügyi kockázatot jelent, törekedjünk a túlsúly csökkentésére, valamint az optimális testsúly megőrzésére.