7 tény a teáról, ami téged is biztosan meglep

Egy hűsítő jeges tea nyáron, egy bögre forró tea télen, van ennél jobb? A teázásnak ősi kultúrája van, a világ különböző részein több, mint 5000 éve ismerik a teázás élményét. Ez a nedű felülmúlja a kávét, és a víz után a második leggyakrabban fogyasztott italnak számít.

Egy 2012-es kutatás adatai alapján a fekete és a zöld teák 10-20 százalékkal csökkentik a szívbetegségek és a stroke kockázatát. A WebMD orvosi lap nem csak erre, hanem még másik hat különleges tulajdonságára is felhívja a figyelmet, ami valóban egyedivé teszi a teát.

Szívbarát ital a teaForrás: 123rf.com

A leggyakrabban fogyasztott ital a világon

A víz után a tea a világ legnépszerűbb itala az emberek számára. Kínában, Törökországban és az Egyesült Királyságban él a legnagyobb teaivó lakosság. Egy-egy adott napon az amerikaiak fele iszik teát, bár túlnyomó részben ők a jeges teát részesítik előnyben.

Szívbarát ital

A tea mind a négy típusa – fehér, zöld, oolong és fekete – számtalan egészségügyi előnnyel rendelkezik. A legtöbb tanulmány mégis a fekete és a zöld teákat tartja a leginkább szívbarát italnak. A tea természetes növényi vegyületeket tartalmaz, amelyekről ismert, hogy egészségesek a szív számára. A kutatások szerint tehát a teát fogyasztók körében alacsonyabb a szívbetegségek előfordulása.

Alapvetően kalóriamentes

A kávéhoz hasonlóan a sima tea csak pár kalóriát tartalmaz csészénként, és nem tartalmaz cukrot. Persze, ami hozzáadott, az megváltoztathatja ezt, de az igazi teafogyasztók arra esküsznek, hogy a tea íze cukor nélkül az igazi.

Mindegyik ugyanabból a növényből származik

A fajták megjelenése és íze eltérő lehet, de a tea mindegyik fajtáját az örökzöld cserje, a Camellia sinensis adja. A különbség a feldolgozásában rejlik. Például a fekete tea olyan levelekből származik, amelyek hosszabb ideig vannak kitéve a levegőnek (oxidációnak), mint a zöld tea. A gyógyteák esetében viszont más az eljárás, azokat különböző növények fúziójából vegyítik össze.

A leggyakrabban fogyasztott ital a világonForrás: 123rf.com

Ugyanolyan hidratáló, mint a víz

Talán hallott már arról, hogy a koffeint tartalmazó italok nem alkalmasak a hidratálásra, de a teával más a helyzet. Valójában a tea több mint 99 százalékban víz, így a tea hidratáló tulajdonságai ellensúlyozzák a vízhajtó hatásokat.

 Egészséges vegyületeket tartalmaz

A legtöbb zöld teában rejlő polifenol flavonoidok formájában van jelen, melyek olyan növényi vegyületek, amik a zöld tea szívbarát tulajdonságaiért felelősek. A tea erős antioxidánsai segíthetnek az érelmeszesedés, főleg a koszorúér megbetegedések megelőzésében, sőt nagy szerepet játszanak a koleszterinszint csökkentésében is. A WebMD cikke szerint 1 csésze fekete tea 170 milligramm flavonoidot, míg 1 csésze brokkoli körülbelül 3 milligrammot tartalmaz.

Van, aki krémsajttal issza

A legújabb teafogyasztási divatot nem biztos, hogy mindenki követni fogja: itt a sajttea, mely egy krémsajt, habtejszín és tej keveréke, amibe még tengeri sót is tesznek. Több, mint egyedi... Mi még nem mertük kipróbálni.