A keratin jótékony hatása a hajápolásban

A tökéletes frizura ma már olyan, mint egy jól kiválasztott ruha: a személyiségünk része lett. Ám nem elég a hajunkkal csak akkor foglalkozni, ha egy fontos eseményre készülünk, a haj valódi szépsége a mindennapos ápolásban rejlik. Ehhez pedig van egy titok: a keratin.

A keratin egy olyan protein, ami eredendően jelen van a hajszálakban. Sőt, az egyik legfontosabb alkotóeleme a hajnak, de a körömnek és a bőr külső rétegének is. A keratin elsődleges feladata a hámsejtek védelme a károsodásokkal szemben, és a haj jelentősen ki van ennek téve: festés, szárítás, vasalás, göndörítés.

A keratinos pakolások megkönnyítik a göndör, vastag haj kezelésétForrás: 123rf.com

Ha ezek közül csak egyet is rendszeresen alkalmazunk, akkor hajunk sokkal gyorsabban elvékonyodik, kiszárad, veszít a rugalmasságából és a fényéből is. A keratin egy instabil anyag, ráadásul erős lúgra, savra, hőre lebomlik így valahogyan pótolni kell.

Az egészséges táplálkozás segíthet

A hajszálak 90 százaléka a keratin. Amennyiben azt tapasztalod, hogy a hajad már nem úgy csillog, mint régen, megváltozott a textúrája, töredezett és hullik is, akkor minden bizonnyal keratinveszteséggel állsz szembe. A keratint főleg egészséges táplálkozással lehet pótolni. A fehérjékben gazdag táplálék, a zöldségek, gyümölcsök fogyasztása jót tesz, de ezek mellett a sok folyadékra – lehetőleg víz – elfogyasztására is szükség van. Ezek együttesen már elősegítik a szervezet megfelelő keratin termelődését, de persze vitaminok és különböző készítmények (samponok, balzsamok, pakolások) segítségével is lehet pótolni.

A természetes keratin tulajdonságai

Azon túl, hogy befolyásolja a haj rugalmasságát, erősségét más hatása is van a szervezetre. Tartalmaz glicint, ami befolyásolja a magasabb agyi funkciókat. Stabilizálja az agyi aktivitást, és részt vesz az idegrendszer védelmének folyamatában. A másik fontos összetevője az alanin, ami egy olyan aminosav, amely befolyásolja a metabolikus folyamatokat és a glükóz termelődését a májban.

Keratinos kezelés előtt és után...Forrás: 123rf.com

Csodaszer a göndör hajnak

Talán azt is kevesebben tudják, hogy a keratinos pakolások megkönnyítik a göndör, vastag haj kezelését. Ma már sokan alkalmazzák a keratinos hajegyenesítést, ami körülbelül három hónapra garantálja, hogy a kiegyenesített hajunk nem göndörödik vissza. A kezelés simítja a hajszálakat és fényes megjelenést kölcsönöz, sőt a szárítási időt is csökkentheti, és sokkal jobban reagál a párás időre. Bár ezek a kezelések nem olcsók és sok – nem mindegyik – keratinos kezelés tartalmaz formaldehidet, amely belélegezve veszélyes lehet, ezért érdemes alaposan utána járni, hogy melyik eljárást választunk, ha a tökéletes hajkoronára vágyunk.