20 másodpercig moss kezet!

Ha 20 másodpercnél rövidebb ideig tart még a legalaposabb kézmosás is, akkor vírusok, baktériumok maradhatnak a bőrön és juthatnak be az emberi szervezetbe. A koronavírus-fertőzés veszélyének idején különösen fontos, hogy odafigyeljünk a megelőzés egyik legalapvetőbb módszerének hatásosságára is.

Az amerikai Physics of Fluids folyóiratban megjelent tanulmány szerint tudományos alapon is bebizonyították, legalább 20 másodperces, erőteljes, alapos súrolással elvégzett kézmosás kell a hatásos tisztításhoz.

Rövid az idő

A Washingtonban végzett kutatásokról a studyfinds.org magazin számolt be, kihangsúlyozva, nem csak orvosok és virológusok, hanem matematikusok is részt vettek a kísérletekben és a bizonyításban.

Legalább 20 másodpercig mossunk kezet!Forrás: 123rf.com

Az elemzés és az azt megelőző felmérés szerint az emberek átlagosan naponta 3–5 alkalommal mosnak kezet. Ám száz megkérdezett közül csak 5 olyan ember volt, aki akár csak egyetlen kézmosásnál is túllépte a 20 másodperces időtartamot. Az átlagos kézmosási idő a tesztek szerint nem volt több 6 másodpercnél, dörzsöléssel, öblítéssel együtt

Bizonyít a tudomány

A tudósok egy matematikai modellt állítottak fel, ami alapján kimutatták: legalább 20 másodperc kell ahhoz, hogy az apró részecskék az erős vízáram és az erőteljes dörzsölés hatására eltűnjenek a bőr redői közül.

A modellezésnél figyelembe vették a kézmosás mozdulatsorainak mechanikáját, erejét és irányát, valamint súrlódási tényezőit, összevetve azt egy idősklálával, mely alatt a bőrre tapadt idegen részecskék, köztük a vírusok és a baktériumok is biztonsággal eltávolíthatóak. A modellezés szerint az intenzív kézmosásnál is levegőréteg marad a víz és a bőr apró redői között, ezért nem hatásos a túl rövid ideig tartó tisztítás.

A szappan sem rövidítheti le az időt

Ráadásul a bizonyítási eljárás során kiderült, a fertőző részecskék a porszemcsékkel együtt nem csak tapadnak, hanem bele is ragadhatnak a bőr redők völgyeibe, ezért ha nem fordítunk kellő időt és energiát a kézmosásba, akkor nem lehet eltávolítani ezeket a betegséghordozókat.

Dr. Phil Hammond, aki az Amerikai Fizikai Intézettel együtt végezte a kísérletet, ezt azzal hasonlította össze, hogy egy ingből is csak úgy jön ki az ételfolt, ha megfelelő ideig, megfelelő intenzitással dörzsölik az anyagot:

Ha túl lágyan és lassan dörzsöljük egymáshoz a kézfejeket, akkor a víz sugarának ereje sem elég ahhoz, hogy a megtapadt és beragadt részecskéket eltávolítsa.

A kísérlet alapján megfelelő erőkifejtés és víznyomás esetén is legalább 20 másodperc kell ahhoz, hogy a kézről minden fertőző anyag eltűnjön. Ez akkor is érvényes, ha fertőtlenítő folyadékot vagy szappant használunk, ugyanis a mosás mechanizmusa miatt ezek sem tüntetik el a kórokozókat a 20 másodpercnél rövidebb időtartamon belüli kézmosás során.