5 tipp arra, mit szerezz be, ha a természetjárás az új szenvedélyed

Ha ezeket a sorokat olvasod, már biztosan egyetértünk abban, hogy kirándulni jó. Nem mindegy ugyanakkor az sem, hogy miben és mivel vágunk neki a természetnek. Ha már nem csak kocatúrázó vagy, itt az ideje annak, hogy alapfelszereltséged is megfeleljen a természetjárás követelményeinek!

A természetjárás ingyen van és olyan élményekkel tölt fel, melyekre testednek-lelkednek egyaránt szüksége van. Nincs talán kellemesebb módja a napi tízezer lépés megtételének, mint egy kiadós túra hegyekben-erdőkben, ahol lelked is megnyugvásra találhat, ráadásul a levegő tisztasága is kedvez szervezetednek. A karanténkilók leadásának kellemes módszere is lehet a kirándulás.

Megkeserítheti ugyanakkor a kirándulás perceit, ha kényelmetlen a cipő, nyomja a hátad a kitömött hátizsák, beleborul a rosszul záródó flakonból a tea és még sorolhatnánk. A kirándulásnál is fontos, hogy okosan csináld. Összegyűjtöttük, mi az, amire mindenképpen szükséged lesz, ha komolyan gondolod a túrázást!

Lábad egészsége fontos szempont

Egy jó túracipő vagy bakancs igazi kincs: talpa ideálisan talajtartó, belül is kényelmes, hogy ne legyen kellemetlen tíz kilométer fölött sem a séta, felsőrésze jól tart, hogy bokád egészségét is védje. Ne a kitaposott futócipődben indulj útnak, túrázóknak tényleg érdemes erre a célra kialakított cipőt viselniük, főként, ha nem csak vízszintes terepen és döngölt földúton terveznek kirándulni. Ha hidegebb időjárásban, esetleg nedves körülmények között is túráznál, érdemes egy komolyabb bakancsot választanod, mely vízállóságával lesz hű társad. Szerencsére ma már nemcsak a vérprofi márkák érhetők el, hanem belépő szinten is kaphatsz jól teljesítő darabokat. Ha teheted, ne ezen spórolj!

A természet szépségei feltöltik tested-lelked, ha kirándulni indulszForrás: 123rf.com

A hátadra is vigyázz!

Egy túrahátizsák és egy divathátizsák közt számos különbség van, de amit legjobban érzel majd, az a hátrész kialakítása. Egy igazi túrazsák nem simul a hátadra, merev kiképzése segíti, hogy szellőzzön túra közben is ez a testrészed, és a belepakolt dobozok, termoszok és egyéb tárgyak sem nyomják majd kellemetlenül a hátadat. Kaphatsz belőle akkorát, amiben a fél házat magaddal viheted, de már egy hatvan literes zsákkal is sok mindent magaddal vihetsz. Érdemes figyelni igényeid alapján arra is, hogy van-e esővédője, kivezethető-e belőle a kulacs szívószálja, van-e külső italtartója, és abból kiborulhat-e a kulacs, illetve nagyobb zsák esetén szempont lehet az is, hogyan férhetsz hozzá a legalján tárolt felszerelésedhez.

Készülj minden eshetőségre!

A technikai ruházat mindenféle mozgás alfája és ómegája, nincs ez másképp a túrázásnál sem. Ha nyáron kirándulnál, egy technikai póló segíthet abban, hogy ne izzadj meg, de napvédő ruházatot is választhatsz. A kalapot semmiképp ne feledd el! Télre a lélegző, mégis meleg darabokat érdemes keresni, sőt, a felnőtt esőruházaton is érdemes elgondolkodnod. A hidegben is túrázók barátai a softshell darabok lesznek.

A jó kulacs szintén nagyon fontos, hiszen a folyadékot túra közben is pótolni kell: egy darabig jó ötletnek tűnhet a PET-palack újrahasznosítva, de minőségi különbség, ha sikerül egy hőtartő, jól záró, tartós műanyag vagy fém palackot beszerezned. Van, aki az egyikre, míg más a másikra esküszik, ez igazán ízlés kérdése.

Betegségmegelőzésre is jó a természetjárás

Civilizációnk egyik negatív hozadéka, hogy egyre inkább elszakadunk a természettől. A világ népességének fele városokban él, ahol a természetes környezettel való érintkezés lehetősége korlátozott.

Elolvasom

Végül, de nem utolsósorban: ha sokat kirándulsz, jobb, ha felkészülsz minden eshetőségre. Egy kis hordozható elsősegélydobozt is állíts össze, melyben fertőtlenítőszertől kezdve kötszereken át fájdalomcsillapítóig és a rendszeresen szedett gyógyszereidig minden nálad van. Jobb félni, mint megijedni, tartja a mondás, és ez ebben az esetben teljesen helytálló. Legrosszabb esetben megsétáltattad a ragtapaszaidat.