Érdekességek, amit eddig nem is sejtettél a plasztikai sebészetről

Manapság egyre többen plasztikáztatják magukat. A legnépszerűbb eljárások között van a mellnagyobbítás, a zsírleszívás, de a szemhéj-, orr- és hasplasztikára is sokan rászánják magukat, hogy szebbek, vagy inkább még szebbek legyenek.

Azt viszont talán kevesebben tudják, hogy az első plasztikai műtétről már az Óegyiptomi Birodalom időszakából maradt fenn írásos emlék, i.e. 800 körül. Hogy mit szépítettek meg? Bizony, az orrot!

A legnépszerű eljárások között van az orrplasztikaForrás: 123rf.com

Bár egyes feltevések szerint ezeket a beavatkozásokat már csak az ember halála után végezték el, ezzel pedig az volt a cél, hogy a túlvilágra egy kicsit szebben érkezzen az illető. Nos, ma már nem gondolkozunk ennyire előre, inkább a jelenben akarunk szebbek lenni.

A világháború hozta el a fellendülést

III. Ince pápa idejében a plasztikai műtétek ott tartottak, hogy az egyházi törvény minden formában megtiltotta az ilyen jellegű beavatkozásokat. Az igazán nagy fellendülésre a 20. századig kellett várni, amikor az első világháború áldozatainak rekonstrukciós műtéteire sor kerülhetett. Gyakorlatilag a háború segítette elő, hogy a plasztikai sebészet elismert szakma legyen.

A plasztikázás őshazájának Amerikát tekintjük, már csak azért is, mert az első általános sebészeti képzési program az USA-ban indult, 1904-ben. A John Hopkins intézetben tanult dr. John Staige Davis is, az első orvos, aki kifejezetten a plasztikai sebészetre specializálódott.

Aki önként vállalkozik arcplasztikára, az a jelenben (és a jövőben) szeretne szebb lenniForrás: 123rf.com

Divat lett átszabatni magunkat

Amíg 20-30 évvel ezelőtt titok volt, vagy legalábbis indiszkrét kérdésnek számított, hogy valaki plasztikai sebésznél korrigáltatta-e magát, addig ma már szinte divat lett kicsit átszabatni magunkat. A trendi beavatkozásokon kívül a legnagyobb mértékben az intimplasztika és a combplasztika száma nőtt meg. A világ legismertebb plasztikai sebészeket tömörítő szervezete (ISAPS) szerint a legnagyobb visszaesést viszont a pénisznagyobbítás iránti igény produkálta.

A leggyakoribb beavatkozások

Azt viszont ne gondoljuk, hogy csak a nők szeretnének szebb külsővel rendelkezni. Amerikában a 40 év feletti férfiak körében az álkapcsot érintő beavatkozások a legnépszerűbbek. Érdekesség, hogy az American Society of Plastic Surgeons egyik felmérése szerint ennek a beavatkozásnak a növekvő számát a video-chat gyakori használatával hozták kapcsolatba.

A nők körében a mellnagyobbítás vezeti az örökranglistát, amin előkelő helyet foglal el a szemhéjplasztika és a zsírleszívás is. A férfiaknál épp fordított a sorrend, náluk a szemhéjplasztika vezet, és csak utána jön a mellműtét. Igen ám, csak ők nem nagyobbítják, hanem kisebbítik.

Videó: Férfiak a műtőasztalon – ők is plasztikáztatnak
Van egy élethelyzet, amikor a férfi vesz egy mély levegőt és bevállalja a plasztikai beavatkozást. Jellemzően más ez az ok, mint ami miatt a nők keresnek fel egy szépítő sebészt. Megnézem!

Ők uralják a plasztikai sebészetet

A szakmai beavatkozások három részre oszthatóak: plasztikai műtétekre, kozmetikai sebészetre és rekonstruktív sebészetre. A plasztikai sebészet piacát ma az Egyesült Államok, Brazília, Japán, Olaszország és Mexikó uralja, de az élvonalba tartozik Oroszország, India, Törökország, Németország és Franciaország is.