Mozdulj ki és sétálj – elvégre az ősz még nem a tél!

Néhányan alábecsülik a sétát, mint mozgásformát. Az ember inkább eljár rendszeresen futni, vagy épp túrázik egyet, ha már sétálni akar. Ugyanakkor a rövid séták, amiket te is rendszeresíthetsz a mindennapjaidban, rengeteg jótékony hatással kecsegtetnek. Azt már mondani sem kell, hogy nincs erre az ősznél alkalmasabb évszak.

Ősszel még nincs igazán hideg, de már vége van a kánikulának. Tökéletes az idő tehát arra, hogy kliépj a küszöbön és sétálj egy nagyot. Bár a rendszeres futásnak és a túrázásnak is megszámlálhatatlanok az előnyei, azok mellett a sétálást, mint rövidebb ideig tartó "edzésformát" akkor is tudod majd művelni, amikor az időjárás hidegebbre fordul – olvasható a thatslife.hu oldalán.

Edzés-e a séta?

Tulajdonképpen igen, épp csak nem az izmaidat építed vele. Sokkal inkább az állóképességedet, a kedélyedet és az immunrendszeredet. Hogy sport-e, az már függ a sétára szánt idő hosszától és intenzitásától. De mindenképpen elmondható: a sétával is edzed magad. Hogyan?

Az ősz a legalkalmasabb évszak a sétákhozForrás: 123rf.com

A séta égeti a kalóriákat  

Biztosan észrevetted már, hogy az okostelefonodon egyfolytában működő lépésszámláló funkciói között megtalálható az elégetett kalóriák számának mérése is. Nem véletlen, hisz valóban az egyik legelérhetőbb kalóriaégető módszer mindenki számára a sétálás. Nem csak fogyókúra mellett ajánlott, de érdemes egy-egy kiadós étkezés után is járni 10-15 percet. Miért is ne? Nem számottevő idő, nem nagy távolság és még hasznos is.

A séta fejleszti az egyensúlyt és az állóképességet, karbantartja az ízületeidet és segít megelőzni a mozgásszervi betegségek kialakulását  

Ez különösen az idősebb korosztály számára fontos, akik egyébként egyre nagyobb számban élnek a módszerrel. Számukra ugyanis kiemelten fontos, hogy a vázizomzat folyamatosan használatban legyen annak érdekében, hogy megőrizzék a működésüket. Nem utolsósorban pedig a sétálás csontmegerősítő hatással bír, és nem terheli túl az ízületeket sem, ami szintén nagyon hasznos.

Az őszi séta karbantartja ízületeidetForrás: 123rf.com

Jobb lesz a kedvünk, ha sétálunk

Az agyunk boldogsághormont termel, amikor sétálunk. Ez segíthet megelőzni a depressziót, illetve enyhíteni a tüneteit, ha már kialakult.

Miért az ősz a legalkalmasabb egy egészséges sétára?

Egyrészt gyönyörű az őszi táj, másrészt nincs se túl meleg, se túl hideg. A köztes évszakok – így a tavasz is –, jelentik a legjobb alkalmakat arra, hogy kimozdulj, és sétálj egy jót.

Mennyit sétáljak?

Legalább tíz percet, ha fél órát szánsz rá, az már testedzésnek számít, de akár egy órát vagy jóval többet is. Az időtartam függhet az időjárástól ugyanúgy, mint a kedvedtől. Ha elkap a hév, nem bűn órákig is kint maradni, és csak járni a környéket, ha az időd engedi.

Járvány idején kevesebbet mozgunk, pedig többet kéne

A rendszeres testmozgást sokan kezdjük el inkább a jövő héten, majd holnap, a születésnapunk után s így tovább. Az Egészségügyi Világszervezet heti 150 perc testedzést ajánl egészségünk védelme érdekében, nekünk pedig van egy plusz érvünk is: még az oltások is jobban védenek, ha gyakran mozogsz!

Elolvasom.