Mit csinálj, ha nem tudsz aludni?

Az álmatlan éjszaka mindenki rémálma. Forgolódni, remélni, hogy végre elalszunk, és ha mégsem, akkor nem marad más hátra, mint várni, hogy beköszöntsön a reggel. Valószínűleg emberiséggel egyidős a probléma, hogy nem tudunk mindig kipihenten ébredni.

A modern életforma következtében egyre többen küzdenek alvászavarokkal. Ennek a jelenségnek a felgyorsult, stresszes élet, a kényelmünket biztosító technikák negatív hatásai és a természetes napi ritmustól eltérő modern szokások is okai.

A modern világ átka

Ahelyett, hogy lefekvés előtt lecsendesednénk és ellazulnánk, még dolgozunk egy kicsit, ellenőrizzük az e-maileket, pörgetjük az idővonalat, vagy épp jó alaposan felzaklatjuk magunkat a híreken. Bele sem gondolunk, hogy ezek a mindennapi rutinná vált tevékenységek nagy mértékben befolyásolhatják az éjszakai pihenésünket. Pedig már jóval a tervezett lefekvés előtt érdemes rákészülni a nyugodt alvásra.
A Health.com időrendi útmutatót készített valamennyi napszakra vonatkozóan, hogy mit tegyünk, ha jól akarunk aludni. 

Tehetünk azért, hogy jól aludjunk éjszakaForrás: 123rf.com

Napközben

Mindenképp préseljünk bele napunkba egy kis testmozgást! Chris Kline, PhD – aki a Pittsburghi Orvostudományi Egyetemen a testmozgás alvásra gyakorolt jótékony hatását vizsgálta –  megállapította, hogy ha valaki kora este aktív, könnyebben tud elaludni. Az esti séta, futás, torna elősegíti a jó alvást. Már az ajánlott heti 150 perces mozgásidő fele, plusz két izomerősítő edzés is jelentősen csökkentheti az alvási problémákat nőknél, annak köszönhetően, hogy a mozgás szabályozza a testhőmérsékletet és csökkenti a szorongást és a depressziót is.

Két órával elalvás előtt

Oltsd el a lámpákat, csavard le a fényeket! A lámpák lekapcsolása jelzi a testnek, hogy közeleg az elalvás ideje – úgy, ahogy ezt az alkonyat is tette az elektromos világítás bevezetése előtt. Az is sokat számít, hogy milyen villanykörtét használunk. A fluoreszkáló izzók hideg, erős fénye és kék komponense zavarja az alvási mechanizmus kialakulását. Michael Terman, PhD, a Columbia Egyetem Orvosi Központjának fény- és biológiai ritmus szakértője szerint az ilyen lámpákban található fényspektrum színe nem engedi, hogy a szervezet melatonint bocsásson ki, pont azt a hormont, ami az álmosságért felel. Terman tanácsa az, hogy inkább részesítsük előnyben a „lágy" vagy „meleg" fényű villanykörtéket, és a 3000 kelvin vagy annál alacsonyabb színhőmérsékleteket. Ezeknél kisebb az esély, hogy álmatlanságot idéznek elő.

Használjunk meleg fényű villanykörtétForrás: 123rf.com

Egy órával elalvás előtt

Kapcsold ki a képernyőket! Tudtad, hogy a legtöbb képernyő több kék fényt bocsát ki magából, mint a lámpák? Azzal is számolj, ha ilyenkor izgalmas vagy zavaró dolgot nézel, az pörgésben tartja az agyat.
Ha már annyira szokásoddá vált, hogy laptop nélkül nem tudsz elaludni, akkor csökkentsd a fényerőt, vedd minimálisra a hangot és állítsd be az elalvás módot, ami egy óra múlva automatikusan kikapcsolja a készüléket.

Fél órával elalvás előtt

Ilyenkor már csakis gyenge lámpa fényénél olvass! Ne izgalmas szöveget, ne kalandregényt, az sem baj, ha olyan kedvenc könyvet veszel kézbe, amit már többször olvastál. A lényeg, hogy semmiyen izgalmi tényező ne zavarja meg az alvást közvetlenül megelőző állapotot. Ilyenkor már kerüld a stresszt, ne olvass olyat, ami a munkádhoz vagy a tanulmányodhoz kell. A kulcsszó a nyugalom. Amikor azt érzed, hogy kifordul a kezedből a könyv, akkor tedd is le, kapcsold le a villanyt, s jöhet a mély, megérdemelt, frissítő alvás.

Jó éjszakát!

Te milyen testhelyzetben alszol?"123rf"
KVÍZ: A nagy alvásteszt
Életünk egyharmadát az ágyban töltjük. Nem mindegy, hogy mennyit alszunk és az sem, hogy milyen testhelyzetben. Mindegyik alvásmód így vagy úgy hatással van az egészségünkre. A kérdés az, melyik hogyan befolyásolja a szervezetet. Elolvasom