Vágykeltő ételek: tényleg működik bármelyik is?

Bár a különböző kultúrák növényi és állati táplálékok egész sorát tartják afrodiziákumnak, a modern orvos- és táplálkozástudomány eddig egyetlen élelmiszerről sem támasztotta alá klinikai kísérletekkel vágykeltő voltát. Sokszor azonban a hit is elegendő, hogy bizonyos ételek vágykeltő hatása működjön.

Az afrodiziákum elnevezést a görög mitológia szerelemistennője, Afrodité ihlette, akinek vonzerejével sem ember, sem isten nem vetekedhetett. A mondák szerint léptei nyomán növények és virágok sarjadtak, melyek fogyasztasa vágyserkentőként, afrodiziákumként hatott az emberi szervezetre.

Homérosz Odüsszeiájában a zeller mint bódító illatú növény kerül megemlitésre Calypso szigetén, ahol Odusszeusz szerelmi bűbáj áldozatává vált. A mámorító, fűszeres bor, az ambrózia szintén a görög kultúrából ismert. De a görögök hitték azt is, hogy a legtöbb puhatestű állat, mint a csiga vagy a kagyló, amelyek szintén Afrodité adományai, fokozzák a szerelmi vágyat, felbátorítják a lankadt férfiasságot.  

A gyümölcsök közül az érzéki szerelem jelképe egykor a gránátalma volt, már az egyiptomiak is fogyasztották. Kelet-Ázsiában "varázsgyökérként" a ginzenget tisztelték.

A modern orvos- és táplálkozástudomány azonban konkrét vágykeltő tulajdonságot egyik fentebb felsorolt élelmiszerről sem mutatott ki.

Szükségünk van-e vágykeltő ételekre?

Egészséges szervezetnek nemi vágyat és aktivitást fokozó szerek fogyasztására nincs szüksége. Az afrodiziákumoknak tartott élelmiszerek, növények – fűszerek, gyümölcsök, zöldségek – mindegyike szerepel az egészséges táplálkozási ajánlások irányelvei között, túlzott fogyasztásukra azonban nincs szükségünk.

Egészséges szervezetnek külön, a nemi vágyat és aktivitást fokozó szerek fogyasztására nincs szüksége. Az afrodiziákumoknak tartott élelmiszerek mindegyike szerepel az egészséges táplálkozási ajánlások irányelvei közöttForrás: 123rf.com

Ma már ismert, hogy az egészséges szexuális "étvágyhoz" szükség van a szexuális működést befolyásoló hormonok és szervek, valamint az érrendszer, az emésztőrendszer és az idegrendszer kiegyensúlyozott, egészséges működésére, illetve a lelki egészségre. 

Változatos táplálkozással hozzájárulhatunk anyagcsere-folyamataink ideális működéséhez, egészségünk megtartásához, illetve csökkenthetjük egyes betegségek kialakulásának kockázatát.

Közvetve vágyserkentők is

Ha tudatosan figyelünk az elfogyasztott ételek megfelelő mennyiségű és minőségű fehérje-összetételére, közvetve a szexuális aktivitás is fokozódhat. Így tulajdonképpen vágyserkentők a tengeri halak, az osztrigák, a kaviár, a homár, a sajtok, bizonyos csonthéjasok (dió, mogyoró, mandula), tejtermékek és a tojás is.

Bizonyított, hogy vannak olyan élelmiszerek, amelyek kedvezően hatnak a húgyútak és az ivarszervek működésére, illetve a központi idegrendszer szexualitásért felelős régióira hatnak.  

Ide tartoznak a nagy cink-, magnézium-, foszfor-, kálium-, kalcium-, vas- és A-vitamin-tartalmú zöldségek, gyümölcsök, fűszerek, tejtermékek. Például a petrezselyem fogyasztása különösen javallott azoknak a férfiaknak, akik merevedési problémákkal küzdenek, mivel a zöldség apioltartalma serkentően hat a paraszimpatikus idegrendszerre, jelentős értágulatot okoz, így erősíti a merevedést. Hasonló hatást fejt ki a görögdinnyében található citrullin is.

Tápanyagok a frissességért és az erek rugalmasságáért

Az egészséges szexualitás csak egészséges immunrendszer mellett létezik. A védekező rendszert az életfontosságú vitaminokat és ásványianyagokat tartalmazó élelmiszerekkel tudjuk erősíteni. Ezek a tápanyagok segítik leküzdeni a fáradékonyságot és növelik a szellemi aktivitást is, aminek hatására egyben a szexuális kedv is fokozódik. Érdemes ezért bőséggel fogyasztani zellert, petrezselymet, spárgát, padlizsánt, görögdinnyét, banánt, citrusféléket, avokádót, szezámmagot.

Az erek rugalmassága szintén befolyásolja a nemi aktivitást, a merevedés időtartamát, illetve az orgazmuskészséget.  

Ezért ajánlott olyan élelmiszerek tudatos fogyasztása, amelyek kifejezetten az érrendszerre hatnak. A Ginkgo biloba, a gyömbér, a fokhagyma, a bors, borsikafű, fahéj hatására a véredények fala kitágul.

Egyes növényi fűszerekben levő illóolajok szintén hozzájárulnak az erek kitágulásához, a vérkeringés élénkítéséhez. Ilyen hatású fűszernövény például a fahéj, a szegfűbors, a chili, a sáfrány, a rozmaring, a gyömbér, a koriander, az ánizs, a szerecsendió vagy a borsmenta.

Ha tudatosan figyelünk az elfogyasztott ételek megfelelő mennyiségű és minőségű fehérje-összetételére, közvetve a szexuális aktivitás is fokozódhatForrás: 123rf.com

Hangulatjavító, nyugtató hatású élelmek

Az idegrendszer kiegyensúlyozott működése ugyancsak jelentősen befolyásolja az egészséges szexualitást. A zellerben található esszenciális olaj például kifejezetten nyugtató hatással bír az idegrendszerre. De hasonló hatású a bazsalikom is, a füge és a ginkgo biloba pedig fokozza a koncentrációt.

A kedélyállapotra ható, más néven pszichotrop élelmiszer-alkotóelemek a ráhangolódást segítik, illetve a hangulatot javítják.  

Ebbe a csoportba tartoznak a koffein és teobromin tartalmú ételek, többek között a kakaótartalmú élelmiszerek. A vaniliarúd ugyancsak tele van hangulatfokozó illóolajjal.

A bódító hatású szerek, mint például az alkohol és egyes feszültségoldó gyógynövények a központi idegrendszer működését befolyásolva gerjeszthetik a nemi vágyat.  

Hosszabb távon azonban ezek az "ajzószerek" inkább gátolják a nemi működést, bánjunk velük óvatosan.

Legyünk óvatosak a mesterséges afrodiziákumokkal!

A vágy csökkenésének számos oka lehet: okozhatja fejlődési rendellenesség, szervi betegség és pszichés eredetű zavar is. Ilyen eseteken szakember felkeresése javasolt, mert megfelelő terápiás kezelésre van szükség – az afrodiziákumok nem hatnak.

Bánjunk elővigyázatosan a mesterséges afrodiziákumokkal – például a tesztoszteron-tartalmú hormonkészítményekkel –, valamint a központi idegrendszerre, ivarszervekre ható szerekkel is, fogyasztásuk ugyanis súlyos, egészségkárosító mellékhatásokkal járhat.  

 

Mit nyújthat az intimitás egy párkapcsolatban?
Az intimitás utáni vágy mindannyiunkban ott él legbelül. Amikor a szerelem után sóvárgunk, talán sokkal inkább erre, az egység újrateremtésére vágyunk. Elolvasom