Holisztikus szemlélet és egészségtudatosság

Vajon miként jelenhet meg a holisztikus gondolkodás a testmozgásban, a diétában, és az életmódváltásban?

A holisztikus szemlélet szerint az ember teste, lelke és szelleme egyenként és együtt is békében kell működjenek az egészséges állapot eléréséhez és fenntartásához. Önmagunk monitorozása érdekében napjában többször feltehetjük a 'hogy érzem magam' kérdést. Ezzel pillanatok alatt megvizsgálhatjuk, hogy milyen érzések járnak át minket lelki és fizikai értelemben egyaránt.

Talán nem is hinnéd, hogy a rendszeres testmozgásban milyen fontos lehet a holisztikus szemléletForrás: 123rf.com

Holisztikus szemlélet és testmozgás

Talán nem is hinnéd, hogy a rendszeres testmozgásban milyen fontos lehet a holisztikus szemlélet. Sportoláskor ugyanis fontos tisztában lennünk aktuális fizikai állapotunk mellett belső világunk helyzetével is. Brutóczki Ádám személyi edző hangsúlyt fektet munkája holisztikus megközelítésére, és a Gyógyzóna kérdésére a következőket nyilatkozta:

A vendégek aktuális érzelmi és mentális állapota kihat a fizikai teljesítményükre. Ha azt látom, hogy az edzés dinamikája eltér a megszokottól, mert a vendég érzelmileg nincs rendben – például leterheli a munkája, vagy más okból van rajta fokozott nyomás –, akkor nem minden esetben a sportolás folytatása a jó módszer. Nem egyszer volt már arra példa, hogy félbehagytuk a munkát, és amennyiben a vendégnek igénye volt rá, átbeszéltük a problémát. Természetesen az órát ilyenkor nem számítom fel, de azt tapasztalom, hogy előremutató ez a megközelítés, amit a visszajelzések is megerősítenek.

Holisztikus szemlélet és a diéta

A holisztikus megközelítés tehát a test, a lélek és a szellem harmonikus működését veszi alapul, ennek eléréséhez pedig meghatározó a tudatosság. Amikor diétázunk, érdemes megvizsgálni, hogy mikor és milyen ételekre van szükségünk. Akkor érdemes enni, amikor valós (nem érzelmi, például szomorúság, unalom stb. keltette) éhségérzet áll fenn. Ennek megállapításához kell tudatosan figyelnünk testünk jelzéseit.
A holisztikus étrend az alapszemlélethez hasonlóan tisztaságra és természetességre épül. A Livestrong oldala – ahogyan a Modern Holistic Health felülete is – leírást ad a holisztikus diéta élelmiszereiről. Az étrend elsősorban a növényvédő szerektől, hormon- és antibiotikumtól mentes, és lehetőség szerint feldolgozatlan és finomítatlan élelmiszereket tartalmaz. A zöldségek, gyümölcsök mellett a sovány húsok, a hal, a szója, a hüvelyesek, a magvak, a tojás és további elemek is megtalálhatóak a diétában, kiváltképp azok, amelyek mesterséges tartósítószerektől, aromáktól és színezéktől mentesek. Komoly hangsúlyt fektetnek a kellő mennyiségű vízfogyasztásra is.

A holisztikus étrend az alapszemlélethez hasonlóan tisztaságra és természetességre épülForrás: 123rf.com

Holisztikus szemlélet és életmódváltás

Életünkben apró változások is okozhatnak kihívást. Az életmódváltáshoz köthető kis újítások összeadódhatnak, így fokozódhat a stressz és csökkenhet a motiváció. Az étrendváltoztatás, a rendszeres testmozgás és a többi tevékenység (például a korábban fekvés és kelés, kevesebb képernyőidő stb.) mind olyan elemek a napi rutinban, amelyekhez hozzá kell szokni.

Holisztikus szemlélettel a jóllétért
Egyre gyakrabban találkozhatsz a holisztikus szóval. Cikkünkben megkíséreljük bemutatni az egyre népszerűbb megközelítést, és azt, hogy mit jelent az orvoslásban. Elolvasom!

A holisztikus hozzáállást követve tudatosan kísérjük figyelemmel különböző életterületeinket és érzelmeinket. A kitűzött célok elérése érdekében fontos nemcsak odafigyelni önmagunkra, hanem finomhangolni is érzéseinket, gondolatainkat és tevékenységünket, amennyiben szükséges.