Nehéz regenerálódni a tartós alváshiány után

Az alvásmegvonás és annak helyreállítása komoly terhelést jelent az emberi szervezet számára. Egy tíz napon át tartó alváshiány után – legyen annak lelki, egészségügyi, fizikai vagy akár leterheltségi oka – legalább egy hét kell, míg visszaáll a normális alvásritmus.

A pörgős napokat és éjszakákat követően sokan a hétvégi pihenőidőszak alatt próbálják "utolérni" magukat, ám erre kevés a szombat-vasárnap. Egy új tanulmányból kiderül, hogy valójában sokkal tovább tart a teljes felépülés az elégtelen alvásból, mint gondolnánk.

Sokan küzdenek vele

Rengetegen folytatnak elkeseredett küzdelmet a jó alvásért, szellemi és fizikai szinten is. Egy rövidebb távú alvászavart több módszerrel is megkísérelhetünk helyrehozni, erről a Gyógyzóna is írt már. 
Jeremi Ochab, a krakkói Jagelló Egyetem neurológusa munkatársaival arról végzett kutatást, hogyan hat a szervezetre egy tartósabb alvásmegvonás, és hogyan zajlik az azt követő helyreállítás. 

A tartós alváshiány okozta memória- és koncentrációzavar a felépülés után is megmaradhatForrás: 123rf.com

Veszélyes a koncentrációzavar

A Jagelló Egyetem kutatói bebizonyították, hogy ha valaki tíz napig rosszul alszik, akkor több mint egy hétbe telik, amíg teljesen felépül ebből a megpróbáltatásból, visszaálljon a szervezetük az alváshiány előtti elalvási sebességhez. A tudósok ráadásul felfedezték, hogy az elégtelen pihenés, az alacsonyabb koncentrációszint és a memóriaproblémák a hétnapos gyógyulás után is megmaradhatnak. 

A Plos One magazinban pár napja közzétett tanulmány szerint a lengyel kutatócsoport megállapította, hogyFigyelem- és memóriahiányhoz, koncentrációs zavarokhoz, – emiatt akár autóbalesetekhez – továbbá szívproblémákhoz, fejfájáshoz, gyengeséghez, szédüléshez, valamint egyéb egészségügyi problémák fokozott kockázatához is vezethet a tartós alvásmegvonás.

A vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy a megváltozott viselkedési, motoros és neurofiziológiai válaszok mind az alváshiány, mind a helyreállítódás idején fennállnak hangsúlyozta Dr. Jeremi Ochab, a tanulmány vezetője. 

 

Mit csinálj, ha nem tudsz aludni?
Az álmatlan éjszaka mindenki rémálma. Remélni, hogy végre elalszunk, és várni, hogy beköszöntsön a reggel. Elolvasom