Új szokások, melyeket a karantén után is érdemes lenne megtartani

Minden család másképp élte meg a világjárvány kezdetét, de sokak számára nagyon nehéz isőszak volt. Az Amerikai Pszichológusok Szövetsége egy online kutatást végzett idén márciusban. Az eredmények alapján a szülők 50-60 százalékban a mentális egészségi állapotuk romlásáról számoltak be. Igen ám, de a megváltozott napi rutin sokak számára mégis pozitív változásokat hozott.

A kihívások ellenére néhány családnak időt és teret adott a pandémia arra, hogy átértékeljék, hogyan töltik együtt az időt. Parker Huston, egy mentálhigiéniás program klinikai igazgatója elmondta, ő maga is sok történetet hallott az új szokásokról, melyek nem lefelé vitték a család életét, hanem felfelé.

Új szokásként lett idő a családi kirándulásraForrás: 123rf.com

Néhány változás rossz szokásokhoz vezetett, amelyeket most fel kell oldani. Például hagyni a gyerekeket, hogy késő este az ágyban írják a házi feladatukat vagy túl sok időt engedni nekik a képernyő előtt. De számos változás pozitív volt, például, hogy a családok többet mozognak, kirándulnak, több időt töltenek egymással, és nem csak a televízió előtt ülnek – tette hozzá a mentálhigiéniás szakember.

Az everydayhealth.com listát is közölt, hogy melyek azok a pozitív változások, amiket érdemes lenne megtartanunk.

A szülői kötelességek egyenlőbb megosztása

A karantén előtt előfordult, hogy az egyik szülő csak reggel látta a gyerekeit, aztán elment 10–12 órára dolgozni. A home office viszont lehetővé tette, hogy mind a ketten részt vegyenek az esti fürdetési, lefekvési rutinban, de akár a meseolvasásban is. Sőt, sok családban az a fél, akinek eddig ebben nem volt része, most átvette a másiktól, így jobban belekóstolt a szülői feladatokba.

Jó kapcsolat megtartása a szomszédokkal

Az otthon maradás a szomszédokkal való szocializációt is segítette. A jó szomszédság komoly segítség lehet, a karantén most ezt mutatta meg sok család számára. Sokan új barátságokat szereztek, amire már évek óta nem volt példa.

Családi étkezések közös előkészülete

A járvány nagy változást hozott a családi étkezésekben is. Előtte minden ilyen feladat legtöbbször az anyára maradt, ritkább alkalmakkor az apára. A járvány bekövetkeztekor viszont családi esemény lett, és a gyerekek is részesei lettek az előkészületeknek. Kivették a részüket a tervezésből és a megvalósításból is, ezzel az önállóságuk is fejlődhetett.

Új rutin lett a közös vacsora elkészítéseForrás: 123rf.com

A gyerekek bevonása

De nemcsak főzni tanultak meg a gyerekek a járvány idején, hanem a háztartás körüli egyéb teendőkbe, így a takarításba, apróbb felújításokba is be lehet már vonni őket. A legtöbb család örömmel számolt be arról, hogy a (nagyobbacska) gyereke már nem csak a mikrohullámú sütőt használja, hanem rendszeresen ő készíti a friss, meleg vacsorát.

Kevesebb képernyőidő, több könyvolvasás

Egy 44 éves, kétgyermekes édesanya, aki a munkába járáshoz napi szinten ingázott, arról számolt be, hogy a bejárás helyett új célja lett: 100 könyv elolvasása egy év alatt. Jelenleg az 56-dik könyvnél tart. Ez jó példa a gyerekek számára is, hogy a televízió és az internet mellett újra felfedezzék a könyvek csodálatos világát.

Barátságok értek véget az oltási véleménykülönbségek miatt
Egy friss felmérés szerint az elmúlt egy évben körülbelül minden hetedik amerikai embernek véget ért legalább egy barátsága a koronavírus-oltásból fakadó véleménykülönbség miatt. Elolvasom!

Több idő jut saját magunkra

Az öngondoskodás kulcsfontosságú minden szülő számára, mégis mindig magukat hagyták a végére. A karantén lehetőséget adott arra, hogy többet foglalkozzanak a testi és lelki egészségükkel. Többen arról számoltak be, hogy újra kezdtek edzeni – mert erre otthon is van lehetőség – és próbálták letenni a napi stresszt, ami segített abban, hogy jobbak legyenek a munkájukban és szülőként is.