Életedet is megmentheti a viselhető technológia

Egyre több ember csuklóján figyeli a pulzust, számolja a lépéseket, analizálja az alvásminőséget valamilyen okosóra. A néhány tízezrestől a több százezeres változatig van valami közös ezekben a készülékekben: hozzájárulhatnak életminőségünk javulásához, de akár életünket is megmenthetik.

A viselhető technológia lehetővé teszi, hogy hívásokat fogadjunk karóránkkal, irányítsuk a lejátszott zenét, elolvassuk üzeneteinket telefonunk utáni kutatás nélkül. Mindezen túl részben egészségünket is a technológia kezébe adhatjuk, ha ilyen eszközt választunk. Van, aki számára ez adatvédelmi szempontból aggályos megfontolnivaló, másoknak azonban akár az életet is jelentheti.

Jelezhetik a stroke-ot

Ki gondolta volna akár csak tíz éve, hogy a pitvari fibrilláció kiszűrésére is képes viselhető eszközök létezhetnek? Az Apple Watch okosórák tulajdonosai pedig ilyen órával rendelkeznek, amely öt rendellenes mérés után jelzi a viselőnek a pitvari fibrillációt. A Stanforddal közösen végzett kísérletek megmutatták, hogy azon felhasználók 40 százalékánál, akiknél eredetileg falsnak tűnt ez a riasztás, másféle aritmiák fordulnak elő, tehát az eszköz sokszor azoknál is helyesen jelzett valamiféle rendellenességet, akiket nem fenyegetett a stroke. A téves riasztások harmada után pedig még a kutatás befejezte előtt valóban pitvari fibrilláció fordult elő az érintetteknél, melynek korai jeleit érzékelhette az okosóra.

Rejtett képességei is vannak a csuklónkon hordott okoseszközöknekForrás: 123rf.com

A technológia kritikusai szerint ugyanakkor felesleges az alacsony rizikójú egészséges népesség rutinszerű szűrése pitvari fibrillációra, márpedig ennek az okosórának alapvetőn 55 év alattiak a tulajdonosai, akiknél a rizikó kicsi. Ennek ellenére azt tanácsolják azoknak, akiknek riaszt az órája, hogy keressenek fel szakembert egy kivizsgálás érdekében.

Érzékelhetik a friss fertőzést

A technológia ugyanakkor ennél még szofisztikáltabb képességekkel is rendelkezik: a Stanford kutatói egy olyan okosórás alkalmazást vizsgáltak, amely akkor figyelmezteti viselőit, ha úgy érzékeli pulzusuk változásából, hogy szervezetük egy fertőzés ellen küzd éppen. A nyugalmi pulzus és a lépésszám segítségével az alkalmazás használóinál a koronavírusos esetek 63 százalékában azelőtt sikerült jeleznie egy fertőzés meglétét, hogy annak tünetei megjelentek volna. A fel nem fedezett fertőzések fölötti elsiklásban bizonyos pulzusra hatást gyakorló gyógyszerek mellett szerepe lehetett a női ciklusnak, egy repülőútnak vagy akár a nagy tengerszint fölötti magasságon tartózkodó viselőnek is.

Az alkalmazás a Fitbit eszközökön lesz elérhető nagyságrendileg tízmillió ember számára, ugyanakkor arra figyelmeztetnek a kutatók, hogy az jelenleg nem képes jelezni, hogy kifejezetten koronavírusossal küzd használója, csak azt mutatja meg, hogy a biometrikus adatok alapján valamilyen fertőzéssel harcol a szervezet.

Fittségünkért mindenképp sokat tehetnek

A fent említett példák drága eszközök, felhasználók szűkebb köre számára érhetők el, egy, az egészségünkkel kapcsolatos eszköz azonban már most ott lapul minden egyes okostelefonban és okosórában: a lépésszámláló. A közelmúltban elkészült az első kutatás, amely adatokkal támasztja alá, hogy napi hét-tízezer lépés nagyban csökkenti a bármilyen okból bekövetkező halálozás kockázatát.

Okoseszközeink nap mint nap jelezni képesek, hol tartunk a tízezer lépés felé vezető úton, így terelgetve minket az egészségesebb élet felé. Addig is, míg nem hív hozzánk mentőt okosóránk, ezzel a lehetőséggel mindenképp éljünk.