Aludd magad szebbé!

Nem érted, miért olyan száraz a bőröd vagy hullik a hajad? Az is lehet, hogy túl keveset alszol, ugyanis szépségünk nagy részét a pihenésből nyerjük. Mutatjuk, hogyan nyerheted vissza életteli önmagad!

Nem alaptalan a mondás, miszerint a tartós fiatalság forrása az alvás. Éjszakai pihenőnk közben ugyanis a szervezet megújítja és regenerálja önmagát, ami a külső megjelenésünkre is pozitív hatással van. Ahhoz, hogy láthatók legyenek a pozitív hatások, napi 7 és 9 óra közötti minőségi alvásra van szükségünk.

Egy kiadós alvás után ragyogóbb arccal ébredünkForrás: 123rf.com

Az alvás szerepe a szépülésben

Az elegendő alvás megelőzi a ráncosodást, ugyanis pihenőnk közben a bőr kollagént termel, amely elősegíti bőrünk puhaságát, és megakadályozza a megereszkedést – nyilatkozta Patricia Wexler amerikai bőrgyógyász a WebMD-nek. Alvás közben a test fokozza a bőr véráramlását is, ezért lehet, hogy egy kiadós pihenés után ragyogóbb arccal ébredünk. Ha nem alszunk eleget, az arcunk sápadttá, élettelenné, bőrünk szárazzá válhat.

Ha táskásak a szemeid és alattuk sötét karikák vannak, valószínűleg nem alszol eleget. Az elegendő pihenés minimalizálhatja a puffadást és az elszíneződést – mondja Doris Day, bőrgyógyászati klinikai docens. Az alváshiány miatti rosszabb véráramlás nem csak a sötét karikák okozója, de a haj kihullását és töredezését is növeli, hiszen a szőrtüszők sem jutnak elegendő tápanyaghoz, vitaminhoz és ásványi anyaghoz.

Mindig hasonló időben kelj fel és feküdj le!Forrás: 123rf.com

A fáradtság az arckifejezéseinken is meglátszik. Egy alvással kapcsolatos kutatás szerint az alváshiány apró jelekben mutatkozik az arcunkon, például ilyenkor a szájunk sarka lefelé görbül, és hajlamosabbak vagyunk a szemöldökünket ráncolni. Érzékenyek vagyunk mások energiáira, így könnyen meg tudjuk állapítani, ha valaki nem aludt eleget. Amikor az emberek megjegyzést tesznek arra, hogy fáradtnak tűnünk, valószínűleg ezekből az apró fizikai jelekből vonják le a következtetést.

Néhány nap rossz alvás egy hét böjttel is járhat
Az alvásmegvonás és annak helyreállítása komoly terhelést jelent az emberi szervezet számára. Elolvasom!

Tippek a minőségi alvásért

  1. Minimalizáld az alvás előtti képernyőidőt! Napközben jó hatással van ránk, ha elegendő fényt kapunk, azonban ha estefelé is sok fény ér bennünket (ráadásul kék fény), az agyunk nem tud ráhangolódni az alvásra. Közvetlenül lefekvés előtt ne nézd huzamosabb ideig a telefonod vagy a televíziót, inkább olvass pár oldalt vagy beszélgess valakivel!
  2. Ne fogyassz koffeint a nap végén! A koffein remekül energizál minket napközben, azonban egy késő délutáni kávé jó eséllyel elronthatja az aznap esti alvásunk minőségét.
  3. Mindig hasonló időben kelj és feküdj! Ha ugyanabban az időben kelsz fel reggel és fekszel le este, a szervezeted hozzá fog szokni ehhez a rutinhoz, és automatikusan kezd majd elfáradni a lefekvési idő közeledtével. Ezzel a módszerrel nem csak könnyebben fogsz elaludni, de a felkelés is zökkenőmentesebb lesz.