Győzd le az őszi fáradtságot energiát adó gyógynövényekkel!

Minden egyes borongós nap növelheti kedvetlenségünket. A jelenségnek őszi fáradtság a neve, ami jóval több lehet, mint egy egyszerű hangulatingadozás. Kevesebbet süt a nap, szervezetünk energiaszintje lecsökken és kezd eluralkodni rajtunk a fáradtság. Szerencsére lehet rá megoldás, ha energiával feltöltve szeretnéd folytatni az őszi napokat.

Az őszi hónapokban az álmosságért felelős melatonin szintje megemelkedik szervezetünkben, az örömhormonként ismert szerotonin termelődése viszont lecsökken. Így készül fel testünk a nyugodtabb, lassabb időszakra, de akár gyógynövényekkel is tudunk tenni azért, hogy formában maradjunk.

A koffein tartalmú italoknak is van kockázataForrás: 123rf.com

Kávé, tea, gyógynövények

A Szegedi Tudományegyetem Farmakognóziai Intézetének munkatársa, dr. Csupor Dezső gyógyszerész szerint két lehetőség van arra, hogy ősszel is megőrizzük, vagy akár még fokozzuk is a fizikai és szellemi teljesítményünket.

Az első opciót azok a növények jelenthetik, amelyek koffeint tartalmaznak. Ilyen a kávé vagy a tea. Ezeknek az italoknak azért van kockázata is, hiszen a koffein tartalmú anyagok nem csak a teljesítményt fokozzák, hanem megterhelhetik a szív- és érrendszert is. Ezért fontos, hogy figyeljünk a limitre, ne lépjük túl a megengedett adagokat

– mondta dr. Csupor Dezső, a Gyógyzóna szakértője.

Hatással lehet a vérnyomásra

A kávéról és teáról mindenki tudja, hogy koffeint tartalmaz, de vannak egyéb, kevésbé ismert, és a természetben előforduló növények, melyek szintén a koffein miatt hatásosak. Ilyen a maté levél vagy a guarana, amelyek kivonata több étrend-kiegészítőben is megtalálható.

Amikor ezeket fogyasztjuk, mindig gondolnunk kell arra, hogy ezekben is van koffein. Megemelhetik a vérnyomást, este, lefekvés előtt már nem is szabad ezeket fogyasztani. Gyerekeknél és várandós nőknél arra is figyelni kell, hogy 200 mg-nál ne legyen több a napi koffeinfogyasztás, és ebbe a kávé, valamint a tea is beletartozik

– tette hozzá a gyógyszerész.

Az adaptogén gyógynövények növelik a test ellenálló képességétForrás: 123rf.com

Adaptogén gyógynövények

Létezik egy gyógynövény-kategória, az úgynevezett adaptogének, amelyek elősegítik az emberi test alkalmazkodását a stresszhez, támogatják a normál anyagcserét és visszaállítják az egyensúlyt. Növelik a test ellenálló képességét a fizikai, biológiai, érzelmi és környezeti stresszhatásokkal szemben.

7 tény a teáról, ami téged is biztosan meglep
Egy 2012-es kutatás adatai alapján a fekete és a zöld teák 10-20 százalékkal csökkentik a szívbetegségek és a stroke kockázatát. Elolvasom!

Az adaptogén gyógynövények kifejezetten arra jók, hogy ha terhelés alatt vagyunk, akkor ugyanolyan jól tudjunk teljesíteni, mint korábban, vagy még jobban. Az ilyen növényeknek nem felpörgető hatásuk van, mint a koffeinnek. Működésük arra irányul, hogy ha terhelést kapunk, de elkezd csökkeni a teljesítményünk, akkor az mégis szinten maradjon, sőt javuljon. A legtöbb ember talán éppen ezt szeretné: hogy tartósan tudjon jól teljesíteni, ne csak ideig-óráig. A legismertebb növény ebben a kategóriában az ázsiai ginzeng, a szibériai ginzeng vagy a rózsagyökér, amit egyre többen használnak

– tette hozzá dr. Csupor Dezső, aki azt is elárulta: ezeknek a gyógynövényeknek az alkalmazása kevesebb közvetlen veszéllyel jár, mint a koffeinfogyasztás, de azért a vérnyomásra, vércukorra ezek is hatnak.

Beszerzésük nagyon egyszerű, bármelyik patikában, drogériákban megtalálhatóak, de mindig tartsuk be az előírt adagolást.