Mit kell tudnunk a koleszterinről?

A magas koleszterinszint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján évente 2,6 millió ember haláláért felelős, fontos tehát tisztában lennünk azzal, hogy mi eredményezhet magas koleszterinszintet, hogyan ismerhetjük fel, és mit tehetünk ellene.

A koleszterin az emberek és állatok sejtjeinek egyik nagyon fontos építőköve, így sejtjeinkben folyamatosan zajlik a koleszterin előállítása. A koleszterin tehát nélkülözhetetlen az élethez, ha azonban megnövekszik mennyisége a vérben, lerakódhat az erek falában, ezzel növelve a szív-és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát.

Ha szüksége van rá a szervezetünknek, miért is okoz bajt a koleszterin?

Sok más, a szervezetünk számára nélkülözhetetlen tápanyaghoz, például a cukorhoz hasonlóan, nem önmagában a koleszterinnel van a gond, hanem azzal, ha túlzott mennyiségben van jelen a szervezetben. A szervezetünk ugyanis nem arra lett tervezve, hogy az étel korlátlan mennyiségben áll rendelkezésre, így a fölösleges mennyiségben bevitt koleszterin egyszerűen lerakódik a szervezetben, elsősorban az erekben.

A rendszeres testmozgást végző emberek számára a magasabb koleszterintartalmú ételek fogyasztása sem eredményez olyan nagymértékű koleszterinszint-emelkedést, mint a testmozgást nem végző embereknekForrás: 123rf.com

Honnan jön a koleszterin?

Sokan azt hiszik, hogy attól lesz csak magas a koleszterinszintünk, ha sok koleszterinben gazdag, vagyis zsíros ételt fogyasztunk. Ez azonban önmagában nem teljesen igaz. A magas telített zsírtartalmú ételek, mint a vörös húsok, tojás, sajtok nagymértékű fogyasztása valóban eredményezhet magas koleszterinszintet, azonban a cukrok és szénhidrátok nagy mennyiségű fogyasztása szintén magas koleszterinszinthez vezethet, mivel a felesleges szénhidrátokból szervezetünkben is képződik koleszterin.

Azt is megfigyelték már, hogy

a rendszeres testmozgást végző emberek szervezetében a magasabb koleszterintartalmú ételek fogyasztása sem eredményez olyan nagymértékű koleszterinszint-emelkedést, mint a testmozgást nem végző embereknél.

Honnan tudhatom, hogy magas-e a koleszterinszintem?

A magas koleszterinszint sajnos csak akkor okoz tüneteket, amikor már nagy a baj – éppen ezért fontos, hogy évente vérvétellel ellenőrizzük többek között a koleszterinszintünket is. Az, hogy kinek, milyen életkorban javasolt elkezdeni a szűréseket, egyéni hajlam kérdése: akinek a családjában például gyakrabban fordultak elő szív-és érrendszeri megbetegedések, már akár fiatalabb korban javasolt a szűrővizsgálatok megkezdése.

Melyek a legjobb koleszterincsökkentő élelmiszerek?

A zöldségekben, gyümölcsökben és teljes kiőrlésű gabonafélékben gazdag táplálkozás, rendszeres testmozgás, valamint a stressz csökkentése jótékonyan hat a koleszterinszintre. Amerikai dietetikusok összegyűjtötték és közreadták a kutatásokon alapuló, koleszterinszintet leginkább csökkentő élelmiszerek listáját. Elolvasom

Sokan azt gondolják, hogy a magas koleszterinszint csak a túlsúlyos embereknél alakul ki, ez azonban nem igaz. A koleszterinháztartás egyénenként más és más. Genetikailag meghatározott, kinek, hogyan hasznosítja a szervezete a koleszterint. A familiáris hiperkoleszterinémia, vagyis az öröklött magas koleszterinszint például 200-ból egy embert érint, és nem áll összefüggésben azzal, milyen az egyén testalkata.

Mit tehetek a magas koleszterinszint ellen?

A magas koleszterinszint megelőzésének és kezelésének is az első lépése az alacsony zsír- és kalóriatartalmú étrend, valamint a rendszeres testmozgás. Ha valakinek így sem sikerül alacsony szinten tartani a koleszterinszintjét, akkor gyógyszeres kezelés válhat szükségessé – azonban fontos, hogy ezek mellett is oda kell figyelni a helyes táplálkozásra!  

A koleszterin tehát nem az ellenségünk, azonban fontos tennünk azért, hogy ne emelkedjen az egészséges szint fölé vérünkben.

A helyes táplálkozással és a rendszeres testmozgással nem csak a magas koleszterinszint, hanem ezen keresztül a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát is jelentősen csökkenthetjük, ezért is nagyon fontos, hogy odafigyeljünk az egészséges életmódra.

Ezek lehetnek a szívinfarktus fő okai
A magas koleszterinszint, a magas vérnyomás és a dohányzás egymás hatásait felerősítve vezetnek szívinfarktushoz. Elmagyarázzuk, mi történik ilyenkor az erekben. Elolvasom