Mentál Morzsák: Utak a belső csendbe

Így vagy úgy mindannyian a belső békét, a nyugalmat vagy populárisabb nevén a boldogságot vágyjuk. Sokszor nem nyilvánvaló, de sok mindennel, amit teszünk, valójában a belső teljesség, gondtalanság érzését akarjuk elérni. Ezt keressük vásárlásainkban instant boldogságpirulaként, ezt hajszoljuk alkoholban, drogban, nyugtatókban, ezt kergetjük a sikerben, felhalmozott vagyonban. Pedig nem ott van.

Ahogy a régi bölcselet tartja, „ami kint az bent, ami bent az kint". Azaz, ha a belső világunkban béke honol, akkor az külső megnyilvánulásainkra is ráteszi bélyegét. Ha a környezetünk stresszes, nyughatatlan vagy épp agresszív, az lelkünkben is megjelenik, hacsak vissza nem találunk valódi természetünkhöz, a belső csendbe.

Ha a belső nyugalmat, ellazult állapotot sikerül megtapasztalnunk és beépítenünk mindennapi életünkbe, akkor máris sokat tettünk testi-lelki egészségünk érdekében. „Ezt mondani könnyű, de hogyan tapasztalhatom meg a belső csendet?" – kérdezhetik sokan.

Az elsődleges válasz a meditáció lehetne. Szerencsére ma már egyre több fajta meditációs technikát lehet elsajátítani. A biztonság érdekében érdemes kezdőként hiteles, tradíciókra épülő, évszázadokon át tesztelt módszert keresni. Azt azért ne felejtsük el,

a meditáció jótékony hatásai rendszeres gyakorlás mellett bontakozhatnak ki igazán.  

Most következzen öt módszer, amelyek segítségével te is könnyedén megmerítkezhetsz a belső csendben.

1. Köss!

A kötésnek számos haszna van a kötő egészségére nézve, legyen az nő vagy férfi. Az ismétlődő, két kézzel végzett cselekvés edzi az agyat, fejleszti a motorikus funkciókat. A kötés nagy stresszoldó, szorongásoldó és fejleszti a mentális egészséget. Ha nagyon stresszes vagy, netán szorongás gyötör, nyúlj a kötötűkért, ezzel lefoglalod a tested és lekötheted a figyelmed. S mire elkészül pár sor, addigra nyugodtabb, ellazultabb lehetsz. Ha pedig kitartó vagy és megkötsz egy új darabot, az garantáltan az önbizalmadnak is jót tesz.

A kötés megnyugtat, hozzásegíthet a belső csendhezForrás: 123rf.com

2. Menj ki a természetbe!

A városi lét kiszakít minket a természetes létből, a természetes ritmusból. Ezért is olyan látványos, ha akár egy kis időre is visszatérünk oda, ahol még mindig a növényeké-állatoké és a csendé a főszerep. Az erdei környezetnek, egy kirándulásnak lelket felszabadító hatása van. Az idegeket áthatja a nyugtató csendesség, a természet időtlen harmóniája. Már egy óra séta is elég, hogy a városból magunkkal hozott zajt felváltsa a nyugalom, a belső béke.

3. Önzetlenül segíts másoknak!

A másoknak való önzetlen segítségnyújtás, azaz altruista magatartás már tudományos alapon is bizonyított, hogy boldogságérzethez vezet. Ha másnak segítségére vagy – legyen az akármilyen apró dolog is –, a cselekedettől jól érzed magad. Hát még ha rendszeresen teszel olyan dolgot másoknak, amihez nem fűződik személyes érdeked, csak a jóság gyakorlásáért teszed. A segítséget adó személynél az önzetlen segítés kedvező egészségügyi hatásokat is eredményezhet, csökkenhet a vérnyomás, pozitív hatással lehet a szív egészségére.

4. Hallgass nyugtató zenét!

Régen a zenét nem csak szórakoztatásra használták. Az ókori görögök nyugtató dallamokat játszottak mániás betegeknek, az egyiptomi papiruszok szövegei betegek gyógyítására szolgáló énekszerű varázslatokról is tanúbizonyságot tesznek. Indiai klasszikus zenei darabok (rágák) és szufi zenék is születtek gyógyító szándékkal, zeneterápiás kezelések keretében adták elő azokat a beavatott gyógyító zenészek. A dallam, a harmónia és a ritmus feléleszti érzékeinket. A zene – ha jól választunk – előhozhatja a nyugalom érzését, vagy akár eufóriát, motivációt, boldogságot is közvetíthet.

A nyugtató hatású zene gyors segítség lehetForrás: 123rf.com

5. Alkoss!

Legyen szó ceruzarajzról, egy finom süteményről, táncról, versírásról vagy bármilyen más önkifejezési módról. Az alkotói tevékenység beszippant, elrepít a flow állapotába. Áramlás van, nincsenek kétségek, félelmek, nem számít a külvilág és az sem, hogy az alkotás tárgya másnak vajon szép lesz-e. Csak a pillanat van, az érzés, hogy jelen vagy és tele erővel. Ha az alkotás végeztével a flow el is illan, az elégedettséget, belső megnyugvást ott hagyja neked.

Betegségmegelőzésre is jó a természetjárás
Civilizációnk egyik negatív hozadéka, hogy egyre inkább elszakadunk a természettől. A világ népességének fele városokban él... Elolvasom