Amit ma megtehetsz – őszi „immunerősítés"

Az őszi-téli időszakban különösen fontos, hogy nagy hangsúlyt fektessünk szervezetünk védelmére, így immunrendszerünk megfelelő működésének támogatására. De hogyan tegyük?

Az első és legfontosabb a kiegyensúlyozott táplálkozás

Immunrendszerünket fel kell készítenünk a téli, hideg időszakra. A nemzetközi és hazai ajánlások szerint naponta minimum 400 gramm zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztanunk, egy részüket nyersen. Ez lenne csak a minimum, ennél inkább többet, 600–800 grammot lenne érdemes enni. Törekedjünk rá, hogy fogyasztásunk egyharmada gyümölcsből, kétharmada pedig zöldségfélékből álljon! A burgonya hazánk kedvelt zöldsége, de magas keményítőtartalma miatt sajnos nem számít bele az ajánlott mennyiségbe. A környezeti szempontokra is gondolva, érdemes arra törekedni, hogy a hazai, illetve az érintett régióra jellemző szezonális gyümölcsöket és zöldségeket fogyasszuk! Ősszel például ehetünk almát, körtét, szőlőt és sütőtököt.

A sütőtök 5 meglepő jótékony hatása
Az eredetileg Észak-Amerikában őshonos sütőtök a 16. század végén érkezett meg Európába. Itthon is nagy kedvenc, de nem csak finom, hanem számos jótékony egészségügyi hatása is van. Elolvasom

Lehet olyan, hogy valamiből túl sokat eszünk?

Alapvetően a zöldségek és a gyümölcsök fogyasztása során nem kell attól tartani, hogy valamiből túl sokat ennénk. Inkább az az eset fordulhat elő, hogy bármennyire is igyekszünk, a rengeteg napi teendőnk mellett egyszerűen nincs elegendő időnk, energiánk a megfelelő mennyiségű gyümölcs és zöldség fogyasztására.

KVÍZ: Mennyit tudsz az ősz vitaminbombáiról?
Az őszi időszakban még jobban oda kell figyelnünk egészségünk védelmére. Ennek a kulcsa az erős immunrendszer, amit pedig a gyakori zöldség- és gyümölcsfogyasztás alapoz meg. Elolvasom

Ezen kimerítő időszakokban koncentrált formában is segíthetjük a megfelelő vitamin- és ásványianyag-ellátásunkat. Ez azt jelenti, hogy kúraszerűen érdemes számunkra megfelelő összetételű gyógyszer-készítményeket vagy étrend-kiegészítőket választanunk.

Amennyiben étrendünk kiegészítéseként különböző készítményeket is alkalmazunk, akkor minden esetben az ajánlott napi mennyiséget szedjük! Szerencsére

a különböző tabletták és kapszulák összetételét úgy fejlesztették ki, hogy az előírt szedési javaslatokat követve a táplálkozás mellett sem lép fel a túladagolás veszélye.  

Ehhez azonban figyeljünk rá, hogy gyógyszernek minősített termékeket vagy garantált minőségű étrend-kiegészítőket válasszunk! A gyógyszertárakban mindkét típusú termék számos formája megtalálható, mindemellett szakszerű tanácsokat is kaphatunk a választott készítmény mellé.

Ha gyógyszertárban vásárolsz, szakszerű tanácsokat is kaphatsz a vitaminok fogyasztásáhozForrás: 123rf.com

 Vízoldékony vitaminok esetén általában csaka kellő adagot tartja vissza a szervezetünk, a többi a vizelettel és a széklettel kiürül. Például a C-vitamin esetén, különböző készítmények formájában napi 1000 mg-nál nagyobb mennyiség adagolása nem indokolt felnőttek számára, hiszen magasabb napi dózissal a felesleg „úgyis csak kárba megy".

A C-vitaminnál fontos, hogy nyújtott felszívódású tablettákat, kapszulákat válasszunk, ezek jobban hasznosulnak a szervezetben.  

A zsírban oldódó vitaminok esetén könnyebben lehetséges túladagolás, de azért itt is széles tartományban mozog a napi fogyasztható adag mennyisége. Különböző szakmai ajánlások értelmében például a szervezetbe bevihető összes D-vitamin mennyisége egy nap során nem haladhatja meg a 4000 NE-et (nemzetközi egységet). Így,

ha D-vitamint tartalmazó készítményt szeretnénk szedni, akkor bőven elegendő ezen vitaminból a 2000 NE napi bevitele felnőttek számára a megfelelő táplálkozás mellett, az őszi-téli hónapokban is.

Fő a tudatosság minden téren!

A kiegyensúlyozott étrend mellett elegendő folyadékpótlással, sok alvással, rendszeres mozgássalés kirándulással, valamint békés lélekkel készítsük fel szervezetünket a télre, hogy a zimankós időben is megfelelően tudjon működni.

Kerüljük az indokolatlan, túlzott mértékű gyógyszer vagy étrend-kiegészítő fogyasztást a biztonságosság jegyében, kérjünk szakszerű segítséget például a gyógyszertárakban! Mindemellett próbáljunk fenntartható módon gondoskodni egészségünkről, hiszen sajnos a vitamintartalmú tabletták, kapszulák vagy pezsgőtabletták gyakran műanyag csomagolásban kaphatóak (reméljük, ez hamarosan változni fog), addig is törekedjünk ezen csomagolások szelektív hulladékgyűjtésére!

A cikk a Magyar Gyógyszerészi Kamara ajánlásával jelenik meg.

KVÍZ: Tudod mi a vitaminok szerepe?
Te tudod, melyik vitaminnak mi a szerepe? Fontos, hogy tisztában legyünk vele, hogy a vitaminok milyen módon erősítik a szervezetet. Így tervezhetjük meg a legegészségesebb étrendet. Elolvasom