Videó: Te mit hagysz ki kézmosáskor az alábbi lépésekből?

A helyes kézmosást generációknak nem tanították a világon. Így aztán sok millió ember a COVID-járvány miatt hirtelen, most tanult meg igazán alaposan kezet mosni. Előtte gyakran a gyors, 3-4 másodperces változattal is megelégedtünk. Amióta viszont az alábbi útmutatás szerint mosnak kezet az érintettek, jelentősen csökkent azon betegségek száma, melyet a kezünkre telepedett kórokozókkal tudtunk átvinni egyik emberről a másikra.

Szerencsére az hamar kiderült, hogy helyes kézmosás esetén a közönséges szappan tökéletesen elbánik a COVID-19-et okozó vírussal, így nem szükséges sem fertőtlenítő szert tartalmazó antiszeptikus szappan, sem alkoholos kézfertőtlenítő hatású készítmény használata, ha rendelkezésre áll víz és szappan. Ráadásul egyre több gyártónak van olyan (folyékony) szappanja, amely egyben bőrvédő hatóanyagokat is tartalmaz, így ma már nem okoz gondot a napi többszöri kézmosás sem. Kis körbekérdezés alapján az derült ki, hogy az emberek naponta akár 10–20 alkalommal is kezet mosnak attól függően, hogy milyen munkát végeznek vagy kikkel élnek együtt (kisgyerekesek és állattartók között gyakoribb a kézmosás, mint az egyedül élő, otthonról ritkán kimozdulók között).
Ebben a videóban 50 másodpercben mutatjuk be, hogy a kezünk mely területeit hogyan kell hatékonyan megtisztítani ahhoz, hogy biztosan kórokozómentes legyen.

Néhány óra leforgása alatt 500–1000 baktérium is megtelepedhet a tenyerünkön és az ujjainkon, szennyezve a felületeket, amelyekhez hozzáérünk. Egyes baktériumok húsz percig,
mások akár órákig, hetekig is képesek életben maradni, és fertőzni. Gyakorolja el néhány alkalommal a vidóban látható kézmosást, hogy rutinná váljon!