Meditáció: a legolcsóbb stresszoldó

Az emberiség évezredek óta meditál. Ez az ősi elmélyülési módszer eredetileg az élet szent és misztikus erőinek megtapasztalását és megértését hivatott segíteni. Ma már nem csak a spirituális fejlődésre vágyók gyakorlata, egyre szélesebb körben használják kifejezetten relaxáció és stresszcsökkentő hatása miatt is.

A meditációnak sok fajtája létezik. A gondolatokból a jelen pillanatba vezetett figyelmet erősítő technikákat minden élethelyzethez adaptálhatjuk. A meditáció jótékony hatásairól egy rohanós napon sem kell feltétlenül lemondani. Meditálni ugyanis nem csak egy csendes szoba mélyén törökülésben lehet, de séta közben, vonaton ülve, buszra várva, sorban állás vagy épp mosogatás közben is.

A rendszeres meditáció jót tesz testnek és léleknekForrás: 123rf.com

A meditáció megteremti a nyugalom, a béke és az egyensúly érzését, ami nem csak az érzelmi jóllétnek, de az általános egészségnek is hasznára válhat. Ezek a pozitív változások nem érnek véget a meditáció végével, velünk maradnak az egész nap folyamán.

Lelki egyensúly

A meditáció segít megszabadulni a nap mint nap felgyülemlő információs túlterheltségtől, amely hozzájárul a stresszhez. Segíthet megszüntetni a szorongást, az alvásproblémákat, enyhítheti a szélsőséges érzelmi hullámzást. 

A Mayo Klinika szakemberei szerint a meditáció jótékony hatással bír az érzelmi-, és lelkiállapotunkra. A meditáció hatására mélyül az önismeret, könnyebb a jelenre összpontosítani a múlton való rágódás és a jövőtől való aggódás helyett. Hatására csökkennek a negatív érzelmek, fejlődik a türelem, a mások iránti tolerancia. Felerősödik a kreativitás és a képzelőerő, melyek új, addig ismeretlen módon is megjelenhetnek.

A testnek is segíthet a meditáció

A lelki egészség mellett a szervezetre is pozitív hatással lehet a meditáció. Mivel nyugtat, hasznos lehet például bizonyos betegségek esetén, ahol a tüneteket fokozza, a gyógyulást pedig gátolja a stressz.

Noha egyre több tudományos munka támogatja a meditáció egészségügyi előnyeit, egyes kutatók úgy vélik, hogy még nem lehet egyértelmű következtetéseket levonni a meditáció lehetséges előnyeiről. A meditáció ugyanakkor esetenként segíthet a szorongás, az asztma, a krónikus fájdalmak, a depresszió, a magas vérnyomás, az irritábilis bél szindróma (stresszes görcs, hasmenés), az alvási problémák és a feszültségre visszavezethető fejfájás tüneteinek enyhítésében. 

Bárhol meditálhatunkForrás: 123rf.com

Egy közel 1000 résztvevőt bevonó, 12 tanulmány összevonásából készült metaanalízis megállapította, hogy a meditáció bizonyos esetekben csökkentette a magas vérnyomást. Látványosabbnak bizonyult a hatás az idősebb önkéntesek és azok körében, akiknek a vizsgálat előtt magas volt a vérnyomása – írta a healthline.com.
Ha valaki az említett betegségek valamelyikével küzd, s úgy érzi szívesen kipróbálná a meditációt, előtte egyeztessen erről kezelőorvosával.

A „jól meditálás" stressze

Ha elkezdtél gyakorolni, érdemes arra is figyelni – mint jellemző "hibára" –, hogy a „jól sikerült" meditáció, mint elérendő cél ne nyomasszon, mert ezzel pont ellentétes hatást érsz el, csak eggyel több okod lesz stresszelni.

A meditáció türelmes, kitartó gyakorlást igényel, amíg belejössz.

Kérd szakértő tanár segítségét! Kísérletezz bátran, hogy megtaláld a számodra legjobban működő módszert! Igazítsd a meditáció időpontját és hosszát úgy, hogy illeszkedjen napirendedhez. Nincs jó vagy rossz meditáció. Bármit is élsz át gyakorlás közben, az hozzájárul a belső megerősődéshez, a stressz csökkenéséhez, a testi – lelki jólléthez.

Utak a belső csendbe
Így vagy úgy mindannyian a belső békét, a nyugalmat vagy populárisabb nevén a boldogságot vágyjuk. Sokszor nem nyilvánvaló, de sok mindennel, amit teszünk, valójában... Elolvasom