Ha itt a téli depresszió, többet menj ki a fényre!

Nincs is jobb, mint egy hideg napon arcunkkal a ritkán előbújó napfényben megmártózni. A szabad levegőn eltöltött idő, a fényfürdő segíthet a szezonális, téli depresszió enyhítésében, illetve megelőzésében.

Az évszakokkal összefüggő hangulatzavarok közül a téli a legjelentősebb, általában fáradtság, levertség, fokozott alvásigény, étkezési sóvárgás és súlygyarapodás jellemzi. Azonban a nappali fényben töltött idő mennyiségének fokozásával, a fényterápiával tehetünk a téli depresszió és lehangoltság ellen.

A fényterápia segít a rossz hangulat leküzdésébenForrás: 123rf.com

A sötét nem kedvez a hangulatnak

A szezonális érzelmi zavart kutató pszichológusok szerint tíz depresszióval küzdő ember közük kilenc esetében télen alakul ki vagy erősödik fel a hangulatromlás. A nyári depresszió étvágytalanságával és álmatlanságával ellentétben a téli depresszió hízással, több alvás igényével, a pszichikai levertség mellett fizikai gyengeséggel jár együtt. A ritkább, nyári depresszióra nincs speciális gyógymód, ellenben a téli depresszióval, amelynél a korai sötétedés – a nappaloknál is hosszabb sötétség – okozta hangulatromlást úgynevezett fényterápiával lehet ellensúlyozni – írja a psychologytoday.com magazin.

Nem minden télen jön el

A téli depresszió még egy erre hajlamos ember esetében sem jelenik meg feltétlenül minden télen, de az amrikai Nemzeti Orvostudományi Könyvtárban közzétett kutatás szerint sokkal gyakoribb az előfordulása, mint a többi évszakban kialakuló hangulatzavarnak.

Ha valaki a téli, korai sötétség beálltakor a hangulatromlás mellett azt tapasztalja, hogy

  • megnő az alvásigénye
  • délutánra, estére elfogy az energiája
  • rosszabbul érzi magát estére, mint reggel
  • többet eszik, hízik, szénhidrátdús ételekre vágyik

nagy a valószínűsége, hogy téli depresszióval néz szembe.

Az évszakváltozás hat ránk

Svájci kutatók 1000, 29–89 év közötti embert vizsgáltak meg. Arra kérték őket, hogy értékeljék a tél okozta változások súlyosságát mind a pszichés, mind a testi tünetek tekintetében. A várakozásoknak megfelelően a nagy többség nem tapasztalt téli depressziót, a vizsgált csoport 11 százalékánál viszont egyértelműen kimutathatók voltak a jelek. Ahogy a pszichológiai jóllét a tél elején a mélypontjához közeledett, a testi tünetek is gyakoribbá váltak, egészen a tavasz beköszöntéig.
Ugyanakkor a szezonális depresszió súlyos tüneteitől mentes csoport tagjainál is voltak eltérések, vagyis kimutatható volt a pszichés állapot és a testi tünetek enyhébb kilengése az évszakváltozás hatására.

Menjünk ki többet a fényreForrás: 123rf.com

Fél óra fényfürdő reggel

Ahogy beköszönt a hideg idő több időt tölt az ember otthon, a négy fal között. A szobai fény nem pótolhatja a természetes fény erejét. A tél, a korai sötétség megvonja tőlünk az év nagy részében annyira élvezett szezonális fényviszonyokat, amelyek tavasszal és nyáron is kivédik a sötétség okozta depressziós hatást. A korai ébredésben, a reggeli fényterápiában, a téli napfényben végzett mozgásban, napfürdőzésben kereshetünk segítséget. A kora reggeli fényterápia egyrészt stabilizálja az alvás-ébrenlét ciklust, másrészt ellensúlyozza a négy fal közötti élet negatív hatásait.

A fényterápia az év bármely szakaszában jót tesz, azok számára is, akik jellemzően nem tapasztalják magukon a szezonális hangulati zavarokat a mindennapi életben. A legjobb a napfelkeltével egy időben kelni, és fél órát mozogni a szabadban. Egy könnyű séta, laza futás, és máris jobban kezdődik a nap, jobb lesz a hangulat. Az se riasszon el minket, ha hideg van, inkább alaposan öltözzünk fel. A reggeli sétától kipirosodva, a felhők mögül pár percre kibukkanó nap fényének erejétől feltöltődve könnyebb megküzdeni a tél démonaival.

Az ősz minden szépsége
Az ősz különleges évszak. Az emberek maguk mögött hagyják a forró, nyári napokat, de közben már készülődnek az előttük álló, téli időszakra. Elolvasom