3 tipp, amivel megakadályozható a kiégés

Állandóan stresszelsz? Elveszett a motivációd? Már a barátaidhoz sincs kedved? Ha magadra ismertél, van rá esély, hogy kiégéssel küzdesz. Megmutatjuk, mit tehetsz egészséged megőrzéséért!

A kiégés a mentális, érzelmi és fizikai kimerülést jelenti, ami nagyfokú munkahelyi stressz, túlzottan nagy tehervállalás és magánéleti problémák miatt is jelentkezhet. Bárki, aki folyamatosan nagyfokú stressznek van kitéve, eljuthat a kiégés szintjére. Ez nemcsak a megterhelő munkahelyi körülményekre igaz, azokra is vonatkozik, akik beteg vagy idős hozzátartozót ápolnak, gyermeket nevelnek, stb. A kiégés nem hirtelen jelentezik, jellemzően fokozatosan egyre rosszabb állapotba fordul, ami negatívan befolyásolja a teljesítményt és a baráti, családi kapcsolatokat is.

A kiégés jele lehet, ha sosem vagyunk elégedettekForrás: 123rf.com

Hogyan ismerjük fel a kiégést?

A Healthline adatai szerint ezek a kiégés leggyakoribb vészjelzői:

  • célok, motiváció elvesztése
  • belső üresség
  • reménytelenség
  • általános szorongás
  • saját igények háttérbe szorítása
  • teljesítmény csökkenése
  • idegeskedés
  • gyakori megbetegedés

Ezt teheted a kiégés ellen

1. Ne hanyagold el a saját igényeid!
Gondolj bele, mire van a legjobban szükséged? Ha rögtön az alvás jut eszedbe, próbálj olyan időt találni, akár a telefonbeszélgetések vagy esti filmnézés helyett, amit egy kis plusz alvással tölthetsz. Ha a fizikai jóllét ugrott be, próbálj meg akár tíz perccel korábban kelni, és nyújts egyet reggel a munka előtt.

Találd meg azt, ami a legjobban hiányzik az életedből, és kis lépésekben kezdve próbáld meg egyre inkább bevonni mindennapjaidba.

Az ebédszünetet ne a munka mellett töltsdForrás: 123rf.com

2. A szünet legyen szünet
A szünet, akár az ebédszünet, a munka utáni este vagy a hétvége ne csak a munkáról szóljon. A kiégéshez vezető leggyorsabb út az, ha sosem tartasz szünetet, és állandóan a kötelességekkel foglalkozol. Sokkal hatékonyabb módszer, ha megszabod a határaidat, és a szüneteket tényleg kikapcsolódásra használod. Így a későbbi munkához is nagyobb energiabevetéssel tudsz majd hozzáállni.

3 ok, amiről nem is sejtetted, hogy munkahelyi kiégéshez vezet
Három meglepő okot tártak fel, amelyek nagyban aláássák a munkahelyi motivációt és mentális egészségünket. Nézzük, mi ez a három ok és hogyan tudjuk kikerülni a csapdákat. Elolvasom!

 3. Mozdulj ki!

Ha otthon dolgozol, ha nem, a szervezetnek szüksége van egy kis friss levegőre. Amennyire csak tudsz,

 

építs be olyan kinti időt a napodba, ami nem a helyek közti rohanásról és a közlekedésről szól.  

Akkor is jó ötlet kimozdulni, ha sokáig ültél egy helyben, és úgy érzed, már egyáltalán nem fog az agyad. Ilyenkor akár pár perc levegő is kellően fel tud pezsdíteni, és utána sokkal produktívabb lehetsz, mintha nem engedted volna meg magadnak ezt a kis pauzét.