Tudj meg mindent a zsírban oldódó vitaminokról!

A szervezet megfelelő működéséhez, a különböző anyagcsere-folyamatok optimális lebonyolításához számos körülménynek kell megvalósulnia. Szükséges, hogy megfelelő arányban fogyasszunk fehérjét, szénhidrátot és zsírokat, szervezetünk oxigénellátottsága megfelelő legyen, keringésünk stabil módon működjön stb. Mindezek mellett szintén fontos, hogy megfelelő arányban, mértékben fogyasszunk vitaminokat.

A vitaminokok olyan kisméretű molekulák, melyeket a szervezet nem képes saját maga előállítani, de működéséhez szükség van rájuk. Oldékonyságuk alapján lehetnek zsírban és vízben oldódó molekulák. A zsírban oldódok közé a D-, az E-, a K- és az A-vitamin sorolható. A többi vitamin vízoldékony. A szervezetben kialakulhat egyféle vitaminhiány is, azonban az alultápláltsággal járó vagy súlyos klinikai állapottal járó betegségek esetén inkább többszörös vitaminhiánnyal találkozunk.

A zsírban oldódok közé a D-, az E-, a K- és az A-vitamin tartozikForrás: 123rf.com

A-vitamin

Az A-vitamin megfelelő mennyisége szükséges a megfelelő látáshoz – pontosabban a retina működéséhez, a sebgyógyuláshoz, és a sejtek fejlődéséhez, éréséhez. Súlyos hiányállapot akár vaksághoz is vezethet. A krónikus hashajtóhasználat szintén hiányállapothoz vezethet. Mivel az A- vitamin zsírban oldódik és raktározódik, így a feleslegesen bevitt mennyiség szintén okozhat panaszt. Ilyenkor bőrtünetek jelentkeznek – a bőr szárazzá, hámlóvá válik, hajhullás jelentkezik, a száj berepedezik. A legfontosabb A vitamin-forrás a halak mája, a tej, a tojás és a sárgarépa.

D-vitamin

A D-vitamin szintén zsírban oldódó vitamin és a csont anyagcsere-folyamatainak egyik meghatározó molekulája. Hatására fokozódik a bélből a kalcium és foszfor felszívódása és működésének eredményeképp a csont ásványianyag-tartalma növekszik. A növényi vagy állati eredetű D-vitamin-előanyag a napsugárzás hatására alakul át D-vitaminná, majd aktiválódik a szervezetben, és válik úgynevezett aktív D-vitaminná. Ezt nevezzük D3-vitaminnak. Hiánybetegsége az angolkór, túladagolása D vitamin tartalmú vitaminok kontrollálatlan szedésekor alakul ki. D-vitamin-forrás többek között a máj és a különböző tejtermékek.

KVÍZ: Tudod mi a vitaminok szerepe?
Minden vitamin különböző módon járul hozzá az egészségünk fenntartásához. Te tudod, melyik vitaminnak mi a szerepe? Elolvasom

E-vitamin

Az E-vitamin az antioxidánsok közé tartozó vitamin, megakadályozza, hogy a koleszterin-anyagcsere vegyületei átalakulva, kártékony formában lerakódjanak az érfalban. Hiányállapot leginkább felszívódási zavarok részeként alakul ki. Nem megfelelő ellátottság esetén izom-, és idegrendszeri tünetek alakulhatnak ki. Növényi olajok tartalmazzák nagyobb mennyiségben.

Az E-vitamin megakadályozza, hogy a koleszterin-anyagcsere vegyületei átalakulva, kártékony formában lerakódjanak az érfalbanForrás: 123rf.com

K-vitamin

A K-vitamin a véralvadás folyamatainak megfelelő működéséhez, szabályozásához szükséges. Hiányában fokozott vérzékenység alakul ki. K-vitamin-forrás számos zöldség, például a spenót és a káposzta, de a növényi olajokban is nagyobb mennyiségben található meg.

Kiürültek a vitaminraktáraid? Segítünk, hogyan töltsd fel őket!
A vitaminok és a jó alapanyagok a táplálkozásban testi-, és így lelki energiáinknak is jót tehetnek. Mit vegyél magadhoz, ha úgy érzed, lemerültél? Elolvasom