Önkereső embereknek is segítséget nyújt az integrál pszichológia

Az integrál pszichológia egy olyan – viszonylag új – irányzat, ami ötvözi a nyugati pszichológia ismereteit a spirituális hagyományokkal. Úttörőnek számít, mivel az integrál szemlélet összerakja azt a két világot, ami eddig külön volt. Hogy kinek jó? Mindenkinek, aki szeretne fejlődni, több lenni, és teljesen megvalósítaná önmagát.

Az integrál pszichológia kelet és nyugat szintézise, tudomány és spiritualitás, vallás és misztika, test és elme, egyén és társadalom találkozása. A nevében is benne van, hogy integrál, egyesít valamit. Jelen esetben az ősi évezredes bölcseleti tudást a modern tudomány ismereteivel. Gánti Bence, integrál szemléletű klinikai szakpszichológus, az integrál szemlélet hazai elterjesztője szerint ma már nagyon sokan gondolják azt – akár hétköznapi önkereső emberek, akár szakemberek – hogy a spiritualitás egy ténylegesen létező élményvilág, amit bele kell vonni a pszichológiai munkába, és ugyanez fordítva is igaz. A hiteles spirituális fejlődéshez meg kell dolgozni az egot, a személyiséget is. Ezt a kettőt kapcsolja össze az integrál pszichológia.

Az integrál pszichológia lényege a fejlődési szinteknek az ismereteForrás: 123rf.com

"Az emberiség 15-30%-a szenved valamilyen klinikai súlyosságú mentális zavarban, de mi van azzal a 75%-al, vagyis az emberiség többségével, akinek nincs semmiféle mentális zavara, de szeretne fejlődni a személyiségében, hogy jobb emberré váljon.

A pszichológia nem csak a mentális betegséggel szenvedők részére lehet hasznos, ahogyan az egészségügyi szolgáltatások sem csak a betegeknek vannak fenntartva. Fontos, hogy ne csak testileg akarjunk jól lenni, hanem lelkileg is törekedjünk erre. Az integrál pszichológia éppen ettől különleges, hogy segítség a betegeknek, és a fejlődni vágyó embereknek is" – mondja Gánti Bence.

Az integrál szemléletű klinikai szakpszichológus elárulta, hogy egy terápia alapvetően hasonlóan zajlik, mint más pszichológiai kezelés. Beszélgetésen alapul, kiegészülve mozgásos önkifejeződési módokkal és módosult tudatállapottal.

„Gyakorlatilag a normál pszichológia úgy közelít a pácienshez, hogy ebben az életben egy materialista életet élünk. Van egy egonk, ha az jól működik a társadalomban, akkor jó, ha zavartan működik, akkor pedig helyrehozzuk. Az integrál szemléletben ezzel szemben azt mondjuk, hogy az ember alapvetően egy spirituális lény. A cél itt az az ego meghaladása az ősi hagyományok segítségével, vagyis a spirituális önmagunkra ébredés. Ehhez kapcsolódik a nyugati pszichológia, mint az emberi kapcsolatok kezelője. Egy-egy foglalkozás lehet egyéni vagy csoportos, de mindegyikben ugyanaz jelenik meg: benne van a személyiség-munka, és benne van a meditáció is" – tette hozzá a szakpszichológus.

Gánti Bence, integrál szemléletű klinikai szakpszichológus, az integrál szemlélet hazai elterjesztőjeForrás: benceganti.com

 Az erő a pszichológiai irányzatok összekapcsolódásában van 

Gánti Bence elmondta, az integrál pszichológia lényege a fejlődési szinteknek az ismerete. Ehhez a pszichológia irányzatok mindegyikét kell ismerni. „Önmagában is remek dolog, hogy a pszichológián belül létezik egy összekapcsolódása az irányzatoknak. Ha a spiritualitás hagyományokat – a buddhizmus, a keresztény misztika, az iszlámtól a szúlfizmus, a sámán hagyományok – összevetjük, mindegyik rendszerben van egy fejlődés, hogy honnan, hová haladunk és milyen szinteken megyünk végig. Az integrál pszichológia megszűrte ezeket a fejlődési térképeket, így lett egy egységes fejlődési modellünk, a megszületéstől a felnőttkoron át a teljes megvilágosodásig."

Az integrál pszichológia az 1970-es években jelent meg, és az 1990-es évek végétől vált nemzetközileg elismert megközelítéssé. Ezt a fajta szemléletet ma már ismerik és alkalmazzák - a pszichológián túl - a pszichoterápiában, a személyiségfejlesztésben, a vezetőképzésben, valamint a közgazdaságtan, a politika, az orvoslás, és a környezetvédelem területén is.