Elég jó, ha elég jól vagyunk

A jólét és jóllét nem ugyanaz. „Én szerintem az élet elég tűrhető, és nem kell vele az embert folyton ijesztgetni, én elég jól érzem magam az életben, ha nem is látszik rajtam.″ fogalmazta meg Janikovszky Éva saját szavaival. Vajon mit szól mindehhez egy boldogságkutató? 

 

Nyár van, egy időre talán vége a félelmet keltő járvány tömeges fertőzést ígérő veszélyeinek. Már csak ettől is jól érezhetjük magunkat. Ám ahhoz, hogy azt mondhassuk, jól vagyunk, több kell. Pszichológiai jóllétünk nem egyezik a pillanatnyi boldogság érzésével és nem is csupán az anyagi biztonságból, sikeres karrierből, mozgás szabadságából áll. 

A bensőséges együttlét barátokkal igazi örömforrás.Forrás: 123rf Warren Goldswain

Hogy mi áll a valódi jóllét hátterében, filozófusokat, szociológusokat, pszichológusokat és más gondolkodókat éppen úgy foglalkoztatja, mint minden embert.
Több pszichológiai jóllét-modell született a témában, Carol Ryff 6 pontos modellje a kutató munkák egyik alapja.

1. Önelfogadás

Ennek a modellnek az értelmezése szerint az élettel való megelégedettségünk alapja, ha elfogadjuk önmagunkat. Ez annyit jelent, hogy tisztában vagyunk erősségeinkkel, gyengeségeinkkel, reális képet alakítunk ki képességeinkről. Elfogadjuk önmagunk és korábbi sorsunk.

2. Cél az életben

Kell egy életcél, mely irányt ad az életünknek, melynek segítégével felfedezhetjük az élet értelmét és az abba vetett hit fontosságát. Ez nem kell, hogy feltétlenül nagy dolog legyen, elég, ha azt érezzük, hogy van értelme annak amit csinálunk, és nem csak lézengünk a világban. Érezzük, hogy haladunk, fejlődünk, és mindeközben még mások hasznára is vagyunk. 

3. Környezetünk uralása

A következő alapvető szempont a jólléthez, hogy éljük át képesek vagyunk személyes környezetünket magunk alakítani, megválasztani. Képesnek érezzük magunkat az élet nehézségeinek kezelésére, úgymint a mindennapi stressz és kihívások. Olyan helyzeteket tudunk kialakítani, melyek megfelelnek saját szükségleteinkek és igényeinknek.

4. Pozitív kapcsolatok

Ryff az emberi jóllét negyedik szükséges elemeként a szeretetteljes, egyenrangú, támogató emberi kapcsolatok kialakítását jelölte meg. A pozitív kapcsolatainkat jellemzi a közvetlenség, az intimitásra való képesség, a bizalom jelenléte és a másokról való gondoskodás igénye.

5. Személyes fejlődés

Fejlődünk, belsőleg gazdagodunk, új dolgokat tanulunk. Egyéni képességeinket sikerül kibontakoztatni és képesek vagyunk lehetőségeinket reálisan megitélni. 

6. Autonómia

Ryff szerint éreznünk kell, hogy független, önálló lények vagyunk. Képesek vagyunk belső ítéleteinkra alapozva magunk dönteni életünkről társadalmi, szociális nyomás ellenére is. Intellektuális és érzelmi függetlenség jellemez minket. 

A jóllét hat pilléren áll vagy bukik.Forrás: 123 rf Andrii Yurlov

Ha megnézzük Ryff hat pontját, könnyen kibukik, az elsőn, azaz önmagunk elfogadásán múlik minden. Ebben segít, ha naponta legalább egy teljes órát magunkra szánunk mentális jóllétünk karbantartása érdekében. Ez lehet akár egy óra séta a parkan, kocogás, zongoralecke vagy egy táncóra, meditáció, napló írása egy szép füzetbe - a lényeg, hogy önmagunk társaságában magunkra irányítsuk figyelmünket.

Ez egy jól átgondolt stratégia, amit, ha élethelyzetünk megengedi, a családunkkal együttműködve, következetesen érdemes betartanunk, hogy ne csússzunk szét. Tudomásul kell vennie mindenkinek, hogy a jóllét alapja saját magunkban rejlik, kell egy óra a gyerek, a társ, a barátok nélkül, azért, hogy aztán a gyerekeink és társunk számára teljes lényünkben jelen lehessünk.

Bánjunk szelíden önmagunkkal, hogy méltósággal és szeretettel viseljük azt, amit az élet ezekben az időkben ránk mért.