Sokkal fontosabb az ölelés, mint eddig gondoltad

A koronavírus-járvány olyan természetes, napi rutint is elvett tőlünk, mint az ölelés, az érintés érzése. Lassan, óvatosan visszakapjuk a lehetőséget erre a mélyen emberi gesztusra, de mit is jelent, hogy újra ölelhetünk? Kit, mennyit és mikor öleljünk meg?

A válasz koronavírus-mentes időszakban egyszerű volt, bárkit, bárhol, bármennyit. Sőt, minél többet. Egy átlagos ölelés mindössze 3 másodpercig tart, pedig 20 másodperc alatt már boldogsághormonok szabadulnak fel. Virginia Satir pszichoterapeuta szerint napi 4 ölelésre van szükségünk a túléléshez, napi 8 ölelés szükséges az élet megtartásához, és napi 12 ölelésre van szükségünk a növekedéshez. 

20 másodperc alatt már boldogsághormonok szabadulnak felForrás: 123rf.com

Már a magzatvíz is körülölel

Katerina Fotopoulou, a londoni egyetem pszichodinamikai idegtudomány professzora szerint az érintés iránti igényünk elemi, és jóval a tudatosság szintje alatt helyezkedik el. „Születés előtt a magzatvíz öleli körbe a magzatot, kinek idegrendszere képes megkülönböztetni saját testét az anyáétól, ezáltal az egész én-koncepciója az érintésen alapszik" – magyarázta a professzor.

 

A hosszabb ideig tartó ölelés nemcsak boldogsághormonokat szabadít fel a szervezetben, de erősíti az immunrendszert, csökkenti a szívbetegségek kockázatát, valamint a stresszt is.  

Azáltal, hogy a hosszabban tartó ölelés hatására a testünk oxitocint termel, lecsökken a kortizolszint, ellazulunk és nyugodtabbak leszünk, így még a depresszió ellen is hatásos. Ölelni ráadásul bárkit lehet, nem csak a párunkat. A szerelmes ölelés mellett létezik a szeretetteljes is. Ölelhetjük a szüleinket, nagyszüleinket, gyerekeinket, barátainkat, sőt természetesen a háziállatokat is.

A bőrünk vezetőképessége

A bőr testünk legkiterjedtebb szerve. Ezen keresztül érintkezünk a külvilággal, innen kapja az agy a legtöbb feldolgozandó információt. A bőrünk úgynevezett Pacini-testecskéknek nevezett nyomásérzékelő központok hálózatával van ellátva. Ezek érzékelik az érintést, és továbbítják az információt az agy felé.

Ölelés nélkül nehezebb létezniForrás: 123rf.com

„Számos tanulmány támasztja alá azt a teóriát, miszerint az érintés olyan üzenetet küld az agynak, ami a megküzdéshez szükséges erőforrásait átcsoportosíthatja, mert ott van valaki, aki viseli a terhet. Az érintés képes enyhíteni a stressz és a fájdalom fizikai és érzelmi hatásait" – nyilatkozta Fotopoulou a The Geguardian című lapnak.

Ami belefér az intim szférába

Mindenki másképpen határozza meg saját intim szférájának határait, mert különbözőek az igényeink és a határaink is. Ha valaki tart az érintés ezen formájától, tiszteletben kell tartani. Ugyanakkor, akiknek egy idegen ember ölelése is belefér, azoknak jóval nagyobb endorfin felszabadulásával járó örömérzetet okozhatunk. Persze, továbbra is óvatosan szaladjunk az idegenek felé. Most fontosabb, mint valaha, hogy feltegyük a másiknak a kérdést: „Szabad ölelni?"