Megszólal a lélek, ima a mindennapi életünkben

Mindig is sokan voltak, és úgy tűnik, mindig is sokan lesznek, akik előszeretettel fejezik ki imaként vágyaikat, kéréseiket. Imádkozásnak hívjuk azt is, amikor elcsendesedve, befelé fordulva egy bensőséges kapcsolat kialakítására törekszünk az általunk elfogadott erővel. Mi is az imádság és milyen hatással van lelki egyensúlyunkra, egészségünkre?

Az ima eredeti értelmében egy sajátos párbeszéd, egyfajta kommunikáció, ami segít karban tartani lelki békénket. Egy kapcsolódási mód az éltető felsőbb erővel, amit hitünktől, meggyőződéstől függően sokféleképpen nevezhetünk.

Kommunikációs forma

A mai modern kommunikációval kapcsolatban rengeteg visszaélést, hamisságot és erőszakosságot tapasztalhatunk mindennapjainkban. A tiszta és érthető kommunikációért meg kell küzdeni. 

„Az imádkozás magában hordozza egy belső kapcsolat felfedezésének örömét, esélyét és annak eufóriáját is. Gyakorlása bármikor elkezdhető, folytatható vagy akár újraindítható az ember életében.

– fejti ki Czöndör István evangélikus lelkész, mentálhigiénés szakember.

 

Az imádkozás magában hordozza egy belső kapcsolat felfedezésének örömétForrás: 123 rf / Michael Heim

Az imádság egyszerre csodálatos és félelmetes. Az ember közben megnyílik és elfogadásra kész, őszinte állapotba kerül. Az ima hatására könnyebben el tudja fogadni, amit megkap az élettől és azt is, amit nem. Az imádkozó rátalálhat önmagára, új nézőpontból tekinthet az életére.

Ahány ember, annyiféle megoldás

Sok módja, megvalósulási lehetősége van az imának. Egyszerre lehet része a hétköznapi és a rejtett, belső életnek.

Eszterházy Pétert idézve:

Az ima a szív emlékezetének gyakori ébresztgetése.

Az imádságban próbáljuk szavakba önteni azt, amit néha még magunk számára se nagyon tudunk és merünk megfogalmazni. Titkos mélységeink, bizonytalanságaink, lehetetlenségeink emelkednek általa felszínre, melyeket felismerve és befogadva nyugodtabbá, kiegyensúlyozottabbá válunk.

Sok módja, megvalósulási lehetősége van az imánakForrás: 123rf / Photographer: William Perugini

Az imádság hat egészségünkre

Az imádság – bár nem ez jutna róla eszünkbe elsőre – jótékony hatással van testi-lelki egészségünkre. A rendszeresen végzett ima relaxációs választ vált ki a szervezetből, az általánossá vált készenléti, izgatottsági állapot helyett. Csökkenti a vérnyomást és a pulzusszámot, visszaállíthatja a lelassult emésztést normális állapotába, csökkenti az adrenalin és kortizol hormonszintet. Az ima jellegéből adódóan, átadjuk az irányítást egy nálunk hatalmasabb erőnek, ez lelki felszabadulást hoz és csökkenti a túlzott felelősségérzet nyomasztó terhét életünkben.